Töltött pulykamell – Egészségséfünk receptje

Még nyáron is előfordul, hogy bekényszerülünk a konyhába. Vagy azért, mert az idő nem engedi a kinti sütögetést, vagy azért, mert nincs rá lehetőségünk. Erre az alakalomra készültem egy egyszerű húsétellel.

Elkészítési idő: kb. 120 perc

Hozzávalók:

  • 1 kg pulykamell egyben
  • 1 bögre zabpehely
  • 2 tojás
  • 5-6 db csirkemáj
  • szeletelt bacon szalonna
  • ½ vöröshagyma aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • olíva olaj
  • só, bors
  • kakukkfű
  • oregánó
  • bazsalikom

Töltött pulykamell - Egészségséfünk receptje

A pulykamellet megsózzuk, és hosszában felszúrjuk, mint ha a karajt akarnánk megtölteni. A hátsó fele maradjon zárt, oldalt óvatosan vágjuk, hogy ne szakadjon át. A zabpelyhet leforrázzuk és hagyjuk állni addig, amíg a többit előkészítjük. A májat megkapargatjuk, így nem lesz annyira intenzív az íze. kevés olajon a hagymát megpirítjuk. Amikor a zabpehely langyosra hűlt, hozzáadjuk a májat, hagymát, fokhagymát, tojásokat, és a fűszereket. Ha túl híg, zsemlemorzsával sűríthetjük. Ezzel a töltelékkel megtöltjük a pulykamellet, összetűzzük a végét, betekerjük a szalonnába, kevés vizet öntünk alá, fóliával lefedjük, és 60 percig sütjük. Utána levesszük a fóliát és még kb. 30 percig visszatesszük, amíg a szalonna megpirul rajta.

Tipp! Hidegen és melegen is tálalható, felszeleteljük és salátaágyra tesszük. Saját levével meglocsolhatjuk.

Jó tudni! A töltelékekbe zsemlét szoktak használni, ennél sokkal egészségesebb a zabpehely, így diétázók vagy cukorbetegek is bátrabban fogyaszthatják.

Még több egyszerű recept Egészségséfünktől

Tápérték (100 g)

Pulykamell

Zabpehely

Tojás

Csirkemáj

Olíva olaj

Energia

111 kcal

378 kcal

143 kcal

119 kcal

902 kcal

Fehérje

24,6 g

14,4 g

12,6 g

16,9 g

0 g

Zsír

0,6 g

6,8 g

9,5 g

4,8 g

100 g

Szénhidrát

0 g

64,3 g

1,8 g

0,7 g

0 g


Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS