Török szőnyegeken

Tizenhét magyar birkózó részvételével a törökországi Çorumban rendezik meg az egyetemi és főiskolai világbajnokságot. Az indulók közül mindössze négyen nem utánpótláskorúak.

Lakner Gábor Keddtől vasárnapig a törökországi Çorumban rendezik meg az egyetemi és főiskolai birkózó-világbajnokságot, amelyen tizenhét magyar versenyző vesz részt. A magyar birkózók zöme utánpótláskorú, mindössze négyen vannak túl az U23-as korosztályon. Szabadfogásban hatan, női birkózásban négyen, míg kötöttfogásban heten lépnek szőnyegre az Ankarától nyugatra, mintegy 250 kilométerre fekvő városban.

Galambos Ramóna

Galambos Ramóna is elutazik Törökországba

Két évvel ezelőtt Pécsett rendezték meg a viadalt, akkor tizenkét utánpótláskorú magyar mérette meg magát. Közülük Bábszky Gergely most is ott lesz a mezőnyben, akárcsak Lagzi-Kovács Bengedúz és Lám Bálint, ám ők már kinőtték az U23-as korosztályt. A többiek először vesznek részt a viadalon.

„A létszám és a névsor mutatja, hogy a fiatalok továbbviszik a hagyományokat, a sok egyetemista mindenképpen jó fényt vet a sportágunkra. Minden résztvevőnek kalaplengetés jár, hiszen a tanulmányaik mellett rendszeresen részt vesznek az edzéseken és a versenyeken is” – mondja Péteri András csapatvezető, aki felnőttválogatottakkal teli, erős mezőnyt vár Törökországban.

„A török szövetséggel jó a kapcsolatom, így tudom, hogy komoly versenyzőket indítanak. Mi is erős csapattal utazunk, az U23-as Európa-bajnok Szilvássy Erik, a junior-világbajnoki bronzérmes Wittmann Kristóf vagy a már felnőtt Eb-bronzzal is büszkélkedő Galambos Ramóna is esélyesként lép szőnyegre. A csapat tagja lett volna Dénes Mercédesz is, de megsérült, így érdi klubtársa, Váncza Ivett váltotta.”

Kedden és szerdán a szabadfogásúak, csütörtökön és pénteken a női birkózók, szombaton és vasárnap pedig a kötöttfogásúak lépnek szőnyegre Çorumban.

„Mindenképpen jó lehetőségnek tartom az egyetemi világbajnokságot, hiszen a juniorkorból kinövő, fiatal versenyzők komoly ellenfelekkel mérkőzhetnek meg. Az ilyen versenyzési lehetőséget pedig meg kell becsülni” – tette hozzá Péteri András, aki Repka Attilával együtt irányítja a csapatot Törökországban.

A magyar csapat utánpótláskorú versenyzői
Szabadfogás. 65 kg: Bábszky Gergely (23). 70 kg: Kálmán Balázs (21). 86 kg: Nagy Mihály (23). 97 kg: Wittmann Kristóf (20). 125 kg: Borsos Bálint (22)
Női birkózás. 53 kg: Váncza Ivett (19). 55 kg: Galambos Ramóna (20)
Kötöttfogás. 59 kg: Kovács Bence (19). 66 kg: Balatoni Bence (20). 71 kg: Fritsch Róbert (22). 80 kg: Nagy Péter (21). 85 kg: Szilvássy Erik (22). 98 kg: Török Zsolt (21)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS