Triatlon: Az olimpiai tesztverseny legfőbb tanulságai

A triatlonisták párizsi olimpiai tesztversenye után beszélgettünk Lipták Tamás szakmai igazgatóval. A Franciaországban lezajlott versenyről és a magyar triatlon utánpótlás helyzetéről kérdeztük a Magyar Triatlon Szövetség Szakmai Bizottságának tagját.

Lipták Tamás

– Mit foglalt magában a párizsi olimpiai tesztverseny?

-A jövő évi olimpián mintegy 50 fő állhat majd rajthoz. Viszont ezen a tesztversenyen a nemzetközi szövetség további tíz-tíz főnek megadta a lehetőséget, hogy kipróbálhassa a pályát – mondja Lipták Tamás. –  Sok olyan triatlonista is kint volt, akik nem fértek fel a rajtlistára, de a pályabejáráson megnézhették az útvonalat és jogosultságot kaptak arra, hogy úszhassanak a Szajnában.

– Hosszú távra előremutató tapasztalatokat le lehet vonni látottakból?

-Az olimpiára vonatkozóan messzemenő következtetéseket nem lehet levonni, hiszen egy év van még hátra az ötkarikás játékokig. Ez sok idő, ha visszatekintünk láthatjuk, hogy egy évvel ezelőtt másképp alakultak az erőviszonyok. A húzó nevek azonban most ott voltak az élmezőnyben. Az olimpián már szűkebb lesz a mezőny, mert egy országból csak 3 versenyző indulhat.

– Faldum Gábor a legjobb magyarként a 12. helyen végzett, időeredménye egy perccel maradt el a bronzérmes idejétől. A párizsi olimpián elégedett lenne ezzel az teljesítménnyel?

-Biztos vagyok benne, hogy faragni fognak versenyzőink ebből a hátrányból. Ez egy egészen más típusú verseny volt, mint amire az olimpián számítunk. Az ötkarikás játékokra ennél nagyobb célokat tűztünk ki. Egy érmet és ezen kívül egy pontszerzést akarunk elérni. Az, hogy a mix váltóból, a férfi, vagy a női versenyből jön össze, másodlagos kérdés.

– A mix váltó tesztversenyen elért 8.helyét hogyan értékeli?

– Nem tudtunk olyan mennyiségű ranglistapontot szerezni, amivel közelíteni tudtunk volna az ellenfeleinkhez. A szervezőknek a mix váltót nem sikerült megtartani a vízminőség miatt, ezért duatlonként lett megrendezve.

 – Ez miként történhetett meg, dacára annak, hogy az egyéni versenyszámokat néhány nappal korábban rendben lebonyolították?

-A nemzetközi szövetség szigorú előírásokat követ abban, hogy mikor lehet úszást rendezni, és mikor nem. Párizsban minden reggel három óra harminc perckor összeült egy bizottság. Ebben az olimpia rendezői, a Nemzetközi Triatlon Szövetség vezetősége, illetve orvosok vettek részt. A Szajnából laboránsok vízmintát vettek Párizstól északra 40 kilométerre, továbbá a  fővároson belül, valamint a verseny helyszínén, a Pont Alexandre III. híd környékén. A vízminták vizsgálati eredményeinek összevetése alapján döntöttek arról, hogy az adott napon lesz-e úszás. Ezek alapján a két egyéni versenyt megrendezhették. A paraversenyzőknek és a mix váltónak már nem engedték meg, hogy bemenjenek a víz.

– Konkrétan miért?  

A paraverseny előtti napon nagy esőzés volt Párizsban és környékén. Nagyvárosokban sajnos előfordulhat, hogy ilyenkor fertőző anyag is bemosódik a folyóba. Most is ez történt. A Szajnából vett vízmintában E.Coli baktériumot találtak.

A történtektől elvonatkoztatva a mix váltó olimpiai kvótaszerzésére milyen esélyt lát? 

– A mixbe nevezhető versenyzőknek az olimpiai ranglistán a száznegyvenben kell lenniük. Tehát már a felnőtt versenyzők között is el kell kezdeniük gyűjtögetni a pontokat. Ennek a biztos csapattag Bragmayer Zsanett mellett egyelőre Kropkó Márta és Sárszegi Noémi felel meg. Úgy tűnik, ez az irányvonal Márti felé billen el. Ő tavaly még junior versenyző volt, idén első éves U23-as. Nagyon gyorsan elkezdte felépíteni magát az elite mezőnybe, dicséret illeti érte. Ez egy olyan éles váltás, amit nehéz minőségileg jól megugorni.

–  Említette: egy évet küzdöttek, Bragmayer versenyzőtársának megtalálásával. Mik a legfontosabb teendők az utánpótlás nevelésében, kiválasztásában?

-A szakszövetség az utánpótlásban nagyon erősen támaszkodik a klubrendszerére. Az saját lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk az egyesületeket a lehető legjobban támogatni. Az utánpótlásműhely programokkal uszodákat tudunk olcsóbban bérelni. Ha kell, akkor a szövetség nevében edzőtábort lehet foglalni. Arra azonban nem vagyunk képesek, hogy száz százalékban elérjük a minden igényt kielégítő állapotot. Mi nem vagyunk TAO sportág. Ennek ellenére a maguk szintjén a klubok is megpróbálnak mindent megtenni. Támogatókat vonnak be. Összeteheti a kezét az a versenyző, akinek a klubtól van kerékpárja, mert általában a szülők a legnagyobb szponzorok az utánpótlásban.

– Vajon ennek is köszönhető, hogy időnként a legígéretesebb fiatalok is hátat fordítanak a sportágnak?

– Hosszú és kínkeserves folyamat, amíg valaki világversenyen a dobogóra állhat. Sajnos minden szinten van kikopás. Akad, aki beleun a dologba, van, akit elvisz az élet, mert kijárja az iskolát. A mezőgazdasághoz szoktam hasonlítani a triatlont: egyrészt, csak azt a munkát amit beleteszel, azt fogod tudni kivenni, másrészt ez a föld enni kér vasárnap is.

(Kassai János)

Post Views: 12

JochaPress