Új szintre lépett az Úszó Nemzet Program

Új fejezet kezdődött az Úszó Nemzet Program 2020 óta íródó történetében: e hétvégén öt, a jövő hétvégén két további helyszínen az ún. Híd-programba bekerült gyerekek első, versenyszerű vizsgájukon vettek részt. Az ÚNP két nagykövete, Egerszegi Krisztina és Darnyi Tamás a keszthelyi eseményre látogatott el a MÚSZ elnöke, Wladár Sándor társaságában.

A 2020-ban indult, és mára 41 ezer gyermek úszásoktatásáról gondoskodó Úszó Nemzet Program immár valóban behálózza az országot. Alapvető küldetése, hogy az óvodások és kisiskolások generációi a Magyar Úszó Szövetség égisze alatt zajló, ellenőrzött kereket között szervezett foglalkozásokon megszerezzék az alapvető vízbiztonságot.

„Amellett, hogy úszástudással vértezzük fel a gyerekeket, és elkezdjük őket egészséges életmódra nevelni, továbbá egy életmentő készséget is elsajátítanak, oktatóink figyelik azokat is, akik az átlagnál otthonosabban mozognak a vízben, azaz akár tehetségnek is nevezhetők – beszélt az ÚNP újdonságáról Wladár Sándor. – Nemrég úgy döntöttünk, régiónként létrehozzuk a Híd-csoportokat, ahol a kiválasztottak az alapoktatáson túl, további foglalkozásokon ismerkednek a hát, a mell- és a gyorsúszással. Aztán ha kedvük van hozzá, ezen a hídon eljuthatnak a klubokba, ahol igazolt versenyzőként immár edzéseken fejlődhetnek tovább.”

Ezen a hétvégén Keszthely mellett Budafokon, Pécsett, Szarvason, vasárnap pedig Debrecenben rendeznek hasonló minősítő versenyt a Híd-csoportba beválogatott kicsiknek, egy hét múlva pedig Putnokon és Móron.

„Én egy picit szétválasztom a két részt: az Úszó Nemzet Program egyik legfontosabb szerepe, hogy olyan gyerekek is eljutnak az uszodába, akiket egyébként nem vinnének el úszásoktatásra – mondta ennek kapcsán az ötszörös olimpiai bajnok Egerszegi Krisztina. – A Híd-program már túlmutat ezen, hiszen aki részt vesz ebben, azt már komolyabban figyelik az oktatók, heti két alkalommal délután úsznak, és eljuthatnak oda, hogy rendszeresen edzéseken vegyenek részt. Itt már nagyon komoly szerepük van a szülőknek, hiszen az ő döntésük, hogy ezekre a külön foglalkozásokra, majd később az edzésekre elviszik-e a kicsiket. Azaz a Híd-csoportok esetében máris jár egy nagy köszönet a szülőknek, hiszen ők gondoskodtak arról, hogy ma több száz gyerek indul a minősítő versenyeken.”

Egerszegi Krisztina hozzátette: „Igenis érdemes úszásórákra vinni a gyerekeket, sportolni, hiszen a fizikai aktivitás kiemelten fontos. Az edzések keretet adnak az életüknek, csapatban csinálják, ami további értékekkel gazdagítja őket, és az sem elhanyagolható szempont, hogy amíg a medencében vannak, garantáltan nem az interneten lógnak az okostelefonokon.”

Az egyébként a háttérbe húzódó legendák teljesen más arcukat mutatják a progam kapcsán, Egerszegi Krisztina például külön beszédet tartott a szülőknek, arra kérve őket, „legyenek büszkék a gyerekeikre; most még nem szabad a másikhoz mérni, hogy esetleg az jobban vagy szebben úszik. A legfontosabb, hogy itt vannak, hogy láthatóan élvezik az úszást, és sohase feledjék: minden gyerek egyedi és csodálatos.”

A négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás kiemelte: „Kilencszáz gyerek csak Keszthelyen, ezerötszáz Sopronban, két olyan szám csak ebből a régióból, ami jól mutatja az ÚNP hatását – a program nélkül a gyerekek jóval kisebb százaléka jutna el az uszodákba a különböző településeken. Az országjárásainkon pedig meggyőződhettünk arról, hogy remekül bevált az oktatói liszenszrendszer, hiszen kizárólag a MÚSZ kritériumainak megfelelt szakemberek foglalkozhatnak a fiatalokkal, és ez garancia arra, hogy megfelelő módon készítik fel őket.”

A Híd-program sikerességét jól mutatja, hogy Keszthelyen akadt olyan hatéves gyerek – nem is egy –, aki mindössze fél év úszástanulást követően felléphetett a Híd-csoportba, és ott olyan gyorsan fejlődött, hogy ma már Kaposvárott igazolt úszóként látogatja az edzéseket.

Az Úszó Nemzet Program deklarált célja, hogy a kormányzati támogatást felhasználva folyamatosan nőjön az oktatásba bevont települések és gyerekek száma, és öt éven belül lefedje valamennyi magyarországi óvodát és általános iskolát, azaz megvalósuljon az igazi cél: valóban minden magyar gyermek tanuljon meg úszni.

A Új szintre lépett az Úszó Nemzet Program bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.