Úszó Eb: nyitány a műúszók egyéni versenyével, indul magyar csapat is

muuszas.jpg

A műúszók egyéni viadalával, azon belül is a szabadon választott gyakorlatok bemutatásával megkezdődött a "vizesek" eindhoveni Európa-bajnoksága.

A csütörtök déli nyitány a várakozásnak megfelelően a címvédő orosz Natalja Iscsenko sikerét hozta, aki a legmagasabb pontszámot gyűjtve lépett tovább, míg a második helyen a spanyolok Eb-ezüstérmes klasszisa, Gemma Mengual folytathatja. Az első napi kötelezők után a legjobb 12 versenyző részvételével vasárnap rendezik meg a szám döntőjét.
   
Egyéniben és párosban nincs magyar, csapatban azonban végül is nekivág a selejtezőnek egy tízfős magyar válogatott, amely majdhogynem "inkognitóban", saját költségen, busszal utazott ki Eindhovenbe, ahol 13 nemzet együttesei között a csapatkombinációs kűrben próbálkozik meg a helytállással. Az erőviszonyok ismeretében már az is sikert jelentene, ha a csütörtök esti kvalifikációban egy vagy két riválist megelőznének.
   
A hivatalos megnyitót Bartolo Consolo, a kontinentális szövetség, a LEN olasz elnöke tartotta, aki az Eb honlapjának tanúsága szerint büszkén szólt arról, hogy 42 év után ismét Hollandia az Európa-bajnokság házigazdája. 1966-ban Utrecht adott otthont a földrész legjobbjait felvonultató vetélkedőnek.
   
A ceremónia alkalmat kínált a vendéglátóknak, hogy bejelentsék: az ország szeretne nyári olimpiát rendezni, méghozzá 2028-ban, éppen egy évszázaddal az 1928-as, amszterdami nyári játékok után. A németalföldiek szándékát Erica Terpstra, a Holland Olimpiai Bizottság elnöke közölte.
   
Az úszók és műugrók versenye – 28 magyarral – kedden kezdődik.

MTI