Utánpótlás-konferenciát rendeztek az MVM Dome-ban

Utánpótlás-konferenciát rendeztek az MVM Dome-ban
Kormány Sport

A Magyar Vízilabda-szövetség új elnöke, Madaras Norbert már megválasztását követően is hangsúlyozta, fontosnak tartja a szakmai párbeszédet a szövetségi kapitányok, a klubedzők és a sportvezetők között, és ezt a célt szolgálta a pénteki utánpótlás-konferencia is, amelyen csaknem háromszáz szakember vett részt az impozáns MVM Dome-ban. Az elmúlt években az FTC-Telekom szakosztályelnökeként dolgozó Madaras köszöntőjében elárulta, az egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy szervezett keretek között, egységes képzési és versenyrendszerben fejlődhessenek a fiatal játékosok.

Két kisfiú édesapjaként tudom, hogy egyre nehezebb kimozdítani a gyerekeket a közösségi média világából – mondta Madaras Norbert. – A fiataloknak azonnali sikerélményekre van szükségük, sokszor nehezen élik meg, ha napi öt-hat óra edzés után a hétvégén csak egy negyedet játszanak, ezért is fontos, hogy az edzők egyben jó pedagógusok is legyenek. A múlt kötelez minket, hogy alkalmazkodjunk a sportág változásaihoz, gyorsítanunk kell a fejlődési folyamatokon, és a klubok visszajelzéseit figyelembe véve alakítani a bajnoki rendszeren, mert az nem normális, ha a tízéves gyerekek évente negyven meccset játszanak.”

A magyar női vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bíró Attila előadásában az amerikai példát emelte ki, az Egyesült Államokban csak serdülőkortól helyezik előtérbe a versenyeztetést. A szakember szerint az olimpiai címvédő mellett egyelőre a spanyol válogatott is előttünk jár, de a középső tengely erősítésével, azaz kapusok, bekkek és centerek nevelésével ledolgozható a hátrány.

Az utánpótlás-bizottság elnöke, Székely Bulcsú elmondta, az elmúlt években a támadásépítés sebességében és agresszivitásban is előreléptek a mieink, ami elsősorban annak köszönhető, hogy a korosztályos válogatottaknál is nagy hangsúlyt fektetnek azokra a játékelemekre, amelyeket a felnőttválogatott alkalmaz. A tavalyi hat utánpótlás-világverseny mindegyikén érmet szerzett a magyar válogatott, ám a sportág sikerességét időtlen idők óta az olimpiai eredményesség alapján ítélik meg – ezért indították el a Párizs 2024 programot. Az új adatbázisban amolyan mérceként a válogatott játékosok teszteredményeit is láthatják a klubedzők, akik a különböző tesztek elvégzésével objektív visszajelzést kaphatnak az elvégzett munkáról.

A férfiválogatott szövetségi kapitánya, Varga Zsolt szerint mérhetővé kell tenni a fizikai paramétereket és a teljesítményt, hogy kiderüljön, milyen tekintetben van lemaradásunk a szerb, a spanyol, az olasz vagy a horvát válogatotthoz képest – példaként videókat is mutatott a riválisok speciális játékelemeiről. A szakember felhívta a figyelmet a „transzfertámadások” jelentőségére, a dinamikus, sok mozgásos védekezésre, valamint a hat az öt elleni támadásokra, és arra kérte az utánpótlásedzőket, hogy univerzális, több poszton is bevethető játékosokat neveljenek.

Az ország különböző pontjairól érkező résztvevők hasznos ismeretekkel gazdagodtak a konferencián, amelyet a jövőben évente három alkalommal rendezne meg a szövetség.

/forrás:waterpolo.hu/