Utazók betegsége: Előzzük meg a hasmenést!

A hasmenést leggyakrabban valamilyen vírus, baktérium vagy ételmérgezés okozza. Gyakran előfordul, hogy éppen nyaraláskor, idegen országban tör ránk, ezért is nevezzük az utazók betegségének. Ám nem kell megijednünk, az esetek többségében a szervezetünk maga is leküzdi a kellemetlenséget.

Utólag némi fanyar humorral, de vicces történetnek tűnik, amikor a nyaralási élmények között szepel egy rossz helyen elfogyasztott furcsa étel, amitől aztán napokig megy a hasunk és a hotelszobába zárkózva várjuk a jobbulást. Zoli nemrégiben jött haza egy egzotikus országból, ahol két hetet töltött. Az első héten minden szabályt betartott, ásványvízzel mosott fogat, az étkezésekkor kerülte a friss salátákat, nem felejtette el, hogy a tengeri herkentyűket sem kell megkóstolni az utcai árusoknál.  Az egy hét elteltével már megmosolyogta az óvatos turistákat, és azt gondolta, az ő bélflórája alkalmazkodott a helyi körülményekhez. Nem bírt ellenállni a csábításnak, így a reggeli tojásrántottához elfogyasztott fejes saláta után rájött, hogy tévedett…

7 tipp óvatos utazóknak

  1. Fogyasszon palackozott vizet, fogmosáshoz is nyugodtan ezt használja.
  2. Kerülje az üdítőkhöz gyakran felszolgált jégkockát, amit általában csapvízből  készítenek.
  3. Mindig alaposan mossa meg a gyümölcsöt, lehetőleg ne bogyós gyümölcsöt egyen
  4. Sült vagy grillezett húsok (jól átsütve) szinte teljesen veszélytelenek.
  5. Fagylalt helyett inkább előre csomagolt jégkrémet válasszon.
  6. Adózzon a helyi gasztronómiai csodáknak, de érdemes először csak kisebb mennyiséget fogyasztani.
  7. A szállodák nagyon gazdag reggeli kínálattal csábítják a vendégeket, aminek nehéz ellenálni. Kerülje a mértéktelen étel- és italfogyasztást!

Miért megy a hasunk?

Akkor lesz hasmenésünk, ha a kórokozó vagy az ételben lévő toxikus anyag károsítja a bélfalat. Ilyenkor a bél nem képes ellátni normális funkcióját, zavar támad a felszívás és a kiválasztás során. Jellemzően nagy mennyiségű, híg széklet ürül, naponta 4–5, de akár 10–12 alkalommal is. A hasmenés gyakran jár hányással, hányingerrel, hőemelkedéssel vagy lázzal is. A legfőbb problémát az jelenti, hogy a folyadék- és tápanyagvesztéssel a szervezet legyengül, kiszárad. Igaz, a fokozott székletürítéssel a hasmenést kiváltó ok is megszűnik, azaz a kórokozó vagy az ételméreg kiürül a szervezetből.

Kezelés

Egy kezdődő hasmenésnél nincs szükség semmilyen különleges kezelésre, hiszen a kórállapot az esetek zömében nagyon gyorsan, átlagosan 48–72 óra alatt lezajlik. (A hányás többnyire már 6–8 óra múltán enyhül, a hasmenés 1–4 nap alatt elmúlik.) Elég tüneti terápiát alkalmaznunk: a legfontosabb, hogy pótoljuk a folyadékot! Három betegcsoport különös figyelmet igényel: a csecsemők, az idős emberek és a legyengült immunrendszerű betegek. Az ő folyadékháztartásuk labilis, könnyen felborulhat, és már viszonylag kis folyadékvesztés is komoly keringési problémákhoz, akár kiszáradáshoz is vezethet.

Utazók betegsége: Előzzük meg a hasmenést!

Egyáltalán nem ajánlott az erélyes hasfogók alkalmazása! Hagyni kell a hasmenés természetes lefolyását, és elég csupán a lázat csökkentenünk, de azt sem érdemes 38 ºC alatt – hiszen a láz a szervezet természetes védekező reakciója. Nincs szükség nagy diétás megszorításokra sem, de azért jó, ha pár napig csupán kis mennyiségű, könnyen emészthető ételeket eszünk, és kerüljük a tejet. Élőflórát tartalmazó termékeket azonban (probiotikus készítményeket, kapszulákat) érdemes fogyasztanunk!

Ne szedjünk magunktól antibiotikumot! Ez minden típusú hasmenésre érvényes. Az antibiotikum-tilalom egyik oka, hogy ezzel csupán megnöveljük az esélyét annak, hogy további fél-egy évig hordozzuk a kórokozót, és másokat is veszélyeztetünk annak rendszeres ürítésével. A másik ok az, hogy a szer a normál bélbaktériumokat is kiirtja! Csak az orvos javaslatára kezdjünk antibiotikus kezelést akkor, ha a tünetek nem akarnak spontán javulni, drámaiak, masszívak, és ha a széklettenyésztéses vizsgálat baktérium jelenlétét mutatta ki. Ha mindehhez magas láz is társul, és nem sikerül a beteg rehidrálása – azaz a folyadékpótlás –, akkor kórházi kezelésre van szükség.

Kapcsolódó gyógynövények

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS