Változik a KRESZ-vizsga: videós kérdések

Autó

2016. május 17. kedd, 07:05

A jövő héttől kezdve a KRESZ-vizsgákon már nemcsak szöveges és ábrás, hanem mozgóképes kérdésekre is válaszolnia kell a vizsgázóknak – itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

Május 23-ától kezdve a Közlekedési alapismeretek vizsgában minden kategória esetében két mozgóképes kérdés is szerepel, méghozzá minden esetben egy egypontos és egy hárompontos. Az időráfordítás és a kezelés szempontjából e kérdések is úgy működnek, ahogy a többi, azaz későbbre is lehet halasztani őket.

ab_kresz_

A hivatalos tájékoztató így szól: A kérdés elolvasása és értelmezése után a vizsgázónak el kell indítania a filmbejátszást. A film rövid, kb. 10-12 másodpercet tesz ki a kérdésre adott időtartamból. A vizsgázónak lehetősége van megállítania, és folytatnia azt (ha esetleg az ilyen módon kimerevített kép elemzése megfelelőbb a számára). A végére érve ismét elindítható a film, de figyelemmel kell lennie a vizsgázónak arra a kötelezettségére, hogy a kérdésre adott időtartamon belül meg kell válaszolnia a kérdést. Ellenkező esetben (ha filmnézés közben kifut az időből) a kérdést „megválaszolatlan”-nak minősül. A filmbejátszást irányító érintőgombok a filmet megjelenítő ablak alatt találhatóak. Ezáltal jól elkülönülnek a kérdés megválaszolására szolgáló gomboktól, melyek a válaszokkal együtt továbbra is — a többi kérdéssel megegyező módon — a képernyő jobb szélén foglalnak helyet.

A filmes kérdések kezelését egy külön magyarázó képernyő ismerteti a vizsga megkezdése után. Fontos, hogy a film megtekintését csak a kérdés elolvasása és értelmezése után kezdje meg a vizsgázó.

Forrás: www.formula.hu – RSS