Varga Zsolt az új férfi szövetségi kapitány

A Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) az FTC-Telekomot is irányító Varga Zsoltot nevezte ki a férfi válogatott szövetségi kapitányának.

Fotó: MTI / archív

Az MVLSZ szerdai bejelentése szerint Varga a következő idényben még klubedzői munkáját is ellátja a Ferencvárosnál, azt követően azonban főállású kapitány lesz legalább a 2024-es párizsi nyári olimpiáig.

Vári Attila, az MVLSZ elnöke a szervezet elnökségi ülése után tartott szerdai sajtótájékoztatón hangsúlyozta, Varga mostantól elsősorban szövetségi kapitány, és emellett a tisztsége mellett látja el továbbra is a vezetőedzői feladatokat a népligetieknél.

“Az elnökség úgy érezte a hétfői kapitányi meghallgatások után, hogy elfáradt a kapcsolat Märcz Tamás és a csapat között, így közös megegyezéssel megszüntettük szövetségi kapitányi státuszát. A 2024-es párizsi olimpiáig a szövetség stratégiai tervének része a fiatalítás, a mostani döntéssel ezt is szeretnénk felgyorsítani. A legfontosabb, hogy az olimpiára kvalifikáljon a válogatott” – jelentette ki az elnök.

Vári Attila kiemelte, sok fiatal és kitűnő szakember dolgozik a magyar kluboknál és utánpótlás-válogatottnál, ugyanakkor a döntésnél figyelembe kellett venniük, hogy egyik együttes 2022/23-as idényét se befolyásolják.

“Itt szeretném megköszönni az FTC-nek, hogy segített nekünk Varga Zsolt kinevezésében, és hozzájárult, hogy kapitányi teendőit el tudja látni” – tette hozzá Vári Attila.

A célokkal kapcsolatban hangsúlyozta, az augusztus 29-én rajtoló, horvátországi Európa-bajnokságig nagyon kevés idő van hátra, ráadásul egy olimpiai ciklus közepén járnak, így azért is született meg a lehető leggyorsabban a döntés, hogy a válogatott jövő hétfőn megkezdhesse a felkészülést a kontinenstornára.

Az újdonsült szövetségi kapitány először köszönetet mondott Vári Attilának, hogy megkereste a lehetőséggel, majd a klubjának is, hogy nemcsak a mostani kinevezésben, hanem 2013 óta mindenben támogatta.

“Munkamániás vagyok, legszívesebben már most is a medence mellett állnék síppal a számban és stopperrel a kezemben. A következő időszak jelmondata a munka és a lépésről lépésre történő fejlődés lesz, a legelső napok legfontosabb feladata pedig az, hogy keretet hirdessek, ezáltal a játékosok az elmúlt napok izgalmai után megnyugodjanak” – fogalmazott a tréner.

Varga szerint voltak már előtte olyan edzők, akik jól bírták a kettős terhelést, ebben pedig nagyon számít majd a ferencvárosi, valamint a válogatottnál hamarosan kinevezésre kerülő stábjára is.

“Elődöm, Märcz Tamás felajánlotta a segítségét, vele is egyeztetni fogok elsősorban arról, mikorra milyen edzőtáborok és medenceidők vannak lekötve. Ezt is figyelembe véve kezdjük majd el a munkát” – zárta Varga Zsolt.

Az 50 éves, játékosként 2000-ben olimpiai bajnok tréner 2013 óta irányítja a Ferencvárost, amellyel azóta háromszor lett bajnok, nyert Magyar Kupát, kétszer az Európa-kupát és az európai Szuperkupát is elhódította, 2019-ben pedig a Bajnokok Ligájában is a csúcsra ért.

Varga elődje, Märcz Tamás hétfőn közös megegyezéssel távozott a posztról, miután a hazai rendezésű világbajnokságon hetedik helyen végzett az együttessel.

Legutóbb 1985 és 1988 között Gyarmati Dezső volt úgy kapitány, hogy mellette klubcsapatot is irányított.

(MTI-vizipolo.hu)