Vas Blanka és Palumby Zsombor 2023 XCO országos bajnokai

A 2023-as XCC és XCO országos bajnokságnak ezúttal Nagykanizsa adott otthont. A festői szépségű nagykanizsai Csónakázó-tó mellett található erdős terület egyik fő eleme Magyarország első épített XCO versenypályája, amely magas rangú, nemzetközi versenyek megtartására is alkalmas. A nyomvonal hat emelkedőt, ugratókat, szikla-akadályokat és fából épített technikai elemeket tartalmaz. A helyszín természeti adottsága, kiemelkedő szépsége, infrastruktúrája tökéletes a versenyek megrendezésére.

A Kanizsa Kupa programja július 22-én szombaton, az XCC futamokkal kezdődött. A Short Track versenyben a hölgyekre és a férfiakra is tizenegy kör várt. Előbbi rajtban Vas Kata Blanka (Team SD Worx) diadalmaskodott Buzsáki Virág (jb Brunex Superior Factory Racing) és Bokros Csenge Anna (VESC Cycling Team) előtt, míg utóbbit Palumby Zsombor (SVS Pro Team) nyerte Horváth Áron Mihály (VESC Cycling Team) és Borsos Benedek (SVS Pro Team) kettősét maga mögé utasítva.

Bak Ferenc – Bak Ferenc 86 új fényképet töltött fel ebbe az… | Facebook

(Képek az első napról)

A verseny előtti napokban sok eső esett, bár a szombati XCC futamok még viszonylag száraz körülmények között zajlódtak, ellenben vasárnapra ismét nagyon felázott a 3,6 kilométeres, körönként 140 méternyi szintet tartogató pálya. A délelőtti program a legkisebbek futamaival kezdődött, az U9-es lányoknál Nagy Mira (Superior Racing Team) szerezte meg a bajnoki címet, míg a fiúknál Budaházy Márton Szabolcs (Superior Racing Team) ünnepelhetett.

U11-ben Storcz-Nagy Réka (Superior Racing Team) magabiztosan, közel nyolc perc előnnyel ért célba Péterffy Róza Luca (GreenZone-ZKSE) előtt, ugyanebben a korcsoportban a fiúk futamát András Péter Patrik (Superior Racing Team) nyerte. A tizenhárom éven aluli lányoknál Nagy Tünde Lilla (Delta MTB Sopron) sem hagyott kérdéseket, közel másfél perces előnyt felépítve diadalmaskodott, miközben a fiúknál Szilasi Dániel (Superior Racing Team) nyakába került az aranyérem.

Hegedűs Heléna (Cube-Csömör) hozta a kötelezőt az U15-ös lányoknál, míg Lónyai Balázs (Kis-Galya KSE) a fiúknál nyert. Kiss Nikoletta Bettina (Bike Zone Gödöllő) és Bokros Kincső (VESC Cycling Team) a tizenhét éven aluli lányok futamában vívott ölre menő csatát, előbbi sikerével, a fiúknál Zsembery Boldizsár (Superior Racing Team) egy percet verve riválisaira állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Az U19-es rajtokban is a papírforma érvényesült, Greman Szonja (Cube-Csömör) és Vas Barnabás (Cube-Csömör) bújhattak bele a bajnoki trikókba. Master 1-ben Földi Bence (Bike Zone Gödöllő), Master 2-ben Búr Zsolt (Vialand Racing Team), míg a Master 3-as korcsoportban Kiss Attila (Coffeeride SE) győzött.

2023. 07. 23. XCO OB Nagykanizsa, Fotó:Vanik Zoltán

Az elit nőknél Vas Kata Blanka (Team SD Worx) nyert, Buzsáki Virág (jb Brunex Superior Factory Racing) lett a második, míg Oravecz Lora (PCCC) zárt a harmadik helyen. „Megküzdöttem a bringával, a lábaim és a hátam is fájt egy kicsit, mert nem vagyok hozzászokva a montihoz. Teljesen máshogy ülök, máshogy tekerem ezt a bringát, de nagyon élveztem” – mondta Vas, aki júniusban országúton időfutamban és mezőnyversenyben, januárban pedig cyclocrossban (terepkerékpár) nyerte meg az ob-t. Kiemelte: jó érzés, hogy mindhárom szakágban magyar bajnok lehet, mivel mindig nagyon jó érzés a bajnoki trikót hordani.

2023. 07. 23. XCO OB Nagykanizsa, Fotó:Vanik Zoltán

A férfiaknál Palumby Zsombor (SVS Pro Team) magabiztosan védte meg elsőségét Borsos Benedek (SVS Pro Team) és Horváth Áron Mihály (VESC Cycling Team) kettősét maga mögött tartva. „Országos bajnoksághoz igazán méltó versenyt futhattunk. Az volt a célom, hogy az elejétől kezdve erős tempót menjek és stabil előnyt szedjek össze a többiekkel szemben, ez sikerült is, így elég nyugodt versenyt futottam, de mindent kihajtottam magamból” – értékelt az MTI kérdésére Palumby, aki szerint az eső és a sár izgalmasabbá tette az amúgy is jó nagykanizsai pályát.

 

Videós összefoglaló és eredménylista HAMAROSAN

 

Vanik Zoltán képei a Facebookon és a galériában!

(1) BringaSport – BringaSport 163 új fényképet töltött fel ebbe az… | Facebook

MKSZ Galéria – BringaSport

 

Magyar Kerékpáros Szövetség