Végh Artúr a birkózásból kirándul a szumózásba

Az utolsó edzőtábori napról kedden későn este ért haza érdi otthonába Végh Artúr, aki a magyar szumó válogatott tagjaival szerdán, korán reggel már el is repült Japánba. A távoli országban Osaka városában rendezik meg a szumózók világbajnokságát. Beszélgetésünk ugyancsak az éjszakai órákban jött össze.

Balról a második Végh Artúr

– A befejezés utolsó lehetőségét is kihasználta, hogy a világbajnokságon minden a legjobban menjen?

– Azt ugyan szeretném, ha valóban sikerrel szerepelnék, de nekem ez a vb csak kirándulás egy másik sportágba. Én ugyanis elsősorban birkózónak tartom magamat, a szumót legfeljebb kiegészítő sportként veszem figyelembe. Itteni felkészülésemet elsősorban bátyám, Richárd, Molnár Tamás és Délceg József segítették.

– Ha birkózás, akkor ott milyen súlycsoportban versenyez?

– Az U23-asok között igyekszem minél előbbre jutni; számomra természetes, hogy szabadfogásban, 97 kilóban lépek szőnyegre. Annál is inkább a birkózásra koncentrálok, mivel a hónap végén itthon rendezik meg a világbajnokságot, ahol szeretnék minél jobban szerepelni.

– Akár birkózás, akár szumó, mióta űzi ezeket a küzdősportokat?

– A bátyám másfél évvel idősebb, őt vitte el édesanyám hat és féléves korában a sportiskola felvételijére. Amit ott láttam, az nekem elég volt, ahhoz, hogy végleg a birkózásnál maradjak. Soha meg sem fordult s fejemben, hogy esetleg más sportágat válasszak.

– Az Érdi Spartacusban mit szóltak a szumózáshoz?

– Klubedzőmmel, Kovács Jánossal mindent megbeszéltem, nekem tényleg a birkózás a legfontosabb. Más kérdés, ha már elmegyek a világ végére, igyekszem szumóban is minél jobban szerepelni. A napokban Szigetszentmiklóson megrendezett Európa-bajnokságon a 18 évesek között 100 kilóban megnyertem a versenyt. A két orosz közül az egyik rivális különösen nehéz ellenfél volt. A várható európai riválisokat elég jól ismerem, a más földrészről érkezőkről viszont fogalmam sincsen.

– Végh Artúrnak mi az erőssége, amikor szumózik?

– Győzelmeim jelentős részét a gyors indításaimnak köszönhetem, az első másodpercekben van a legnagyobb esélyem a siker kiharcolására.

– Mit gondol, a magyar válogatottak közül ki indulhat komolyabb siker reményében Osakában?

– A felnőtteknél elsősorban a 100 kilós Molnár Tamásra tippelek, a fiatalok között pedig az U18-as Szilágyi Eriktől várok jó eredményt. .

(jochapress)