Vegyes tapasztalatok Rióban a kajak-kenu tesztverseny előtt

Vasárnapján hajnalban indult Rióba az a magyar kajak-kenu különítmény, mely részt vesz a jövő évi ötkarikás játékok “előolimpiáján”, tesztversenyén. Fontos az időpont, hiszen alig néhány hét eltéréssel, 2016 augusztusának közepén rendezik az olimpiát. A válogatott a várható versenykörülmények mellett az éghajlattal, közlekedéssel, akklimatizációs időszakkal is megismerkedik. Rióból Fábián László MOB-sportigazgató és a háromszoros olimpiai bajnok Kammerer Zoltán tájékoztatta a mob.hu-t.

A tesztversenyen Kárász Anna, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Vad Ninetta, Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Kulifai Tamás, Pauman Dániel, Boros Gergely, Szalai Tamás, Tótka Sándor, Molnár Péter és Nádas Bence kajakozó, továbbá a kenus Vajda Attila, Mike Róbert, Vasbányai Henrik és Hajdu Jonatán, valamint a paraszakágból Váczi Anita és Bencze János vesz részt.

“A milánói világbajnokság nemzetközi mezőnyéből szinte mindenki itt van, így jó versenyek várhatók. Tíz számban rendeznek versenyt Rióban az előolimpián és mindben indulunk. Az olimpiai programból csak a két négyes hajó versenye marad most ki. A parakajak-versenyeken hat szám lesz megrendezve, ezek közül mi kettőben indulunk” – vetíti előre Fábián László. 

Az elmúlt napokkal kapcsolatosan a hatodik olimpiájára készülő Kammerer Zoltán – aki a milánói világbajnokságon a kajak négyessel szerzett olimpiai kvótát – vegyes tapasztalatokról számolt be.

“Összességében elmondható, hogy minden rendben. A csapat egészséges, és véleményem szerint a viz sem olyan szennyezett, mint amivel rémisztgetnek mindenhol. De van még minek javulnia… A pályával nem igen vagyok megelégedve, amellett, hogy szeles, hullámos, van, ahol sok az aljnövényzet, hínár, van, ahol a vízmélységgel vannak problémák. Viszont dolgoznak rajta, és edzeni tudtunk. Az enniveló és a szállás remek, a közlekedés azonban kiszámíthatatlan, mert van, hogy tíz perc és van olyan, hogy fél óra alatt tesszük meg ugyan azt a távot. A városnézés megvolt, most már mindenki a versenyre koncentrál” – foglalta össze a kajak négyesek ezer méteres számának idei ezüstérmese.

Fábián László verseny előtt tapasztaltakról részletesen beszámolt.

“Az olimpiai versenyhelyszín a Lagoa Rodrigo de Freitas még nincs olimpiai állapotban, de ez nem elvárható még. Talán a nézőknek helyet adó úszó tribün lenne jó ha elkészülne, mert a jellemző szélirány miatt jó lenne látni, hogyan befolyásolja a pályákat. Hétfő óta minden nap edzettek a versenyzők az itt bérelt hajókban – az olimpiára azonban a sajátjukat hozzák. Sajnos az első napokban nehezen ment a hajók átvétele, sőt vissza is gyűjtötték a szervezők az első nap után, majd másik garnitúrát adtak. Csütörtökre sikerült Kárász Annának megfelelő méretű hajót kapni, de Váczi Anita parakajakos lányunk még akkor sem tudott jó hajóban edzeni, így neki kölcsön kell kérni egy brazil versenyzőtől a sporteszközt.”

“A tóra jellemző az oldalszél, ami nehezíti az edzést és majd a versenyt is, ezért szükséges lenne látni, hogy ezen az ideiglenes lelátó mennyit változtat majd. A versenyzők szerint a pálya utolsó 100-150 méterén a tó maximum 100 cm mély, ami újabb kihívás! Sőt ezen a részen még gyakoribb a találkozás a vízinövényekkel, amit a szervezők folyamatosan két nagy teljesítményű speciális géppel szednek össze.”

“A közlekedést is több útvonalon tesztelte a csapat, bár jelenleg nehéz az olimpiai körülményeket ezen e területen modellezni. A város jelenlegi ütemében azért járható minden útvonal, csak 18 óra után sűrűsödik a közlekedés. Természetesen az olimpiai sáv sokat segít majd ezen, azonban jelenleg sem tragikus a helyzet. Hamar sötétedik, ami szintén szokatlan. Így este fél hétkor már tejes a sötétség. Az időjárás itt tavaszias, ami 22-23 fok, emellett jellemző az erős szél. Bár az meglepő volt, hogy az első napon 37 fokos meleg volt, így az óceán 20 fokos vízét is kipróbálták a bátrabbak, de mostanra a helyi vízimentők már senkit nem engednek a víz közelébe a hatalmas, olykor 6-7 méteres hullámok miatt. Néhány kisebb megbetegedéstől eltekintve –  hasmenés, nátha – jó a hangulat és mindenki várja a versenyt.”

A riói tesztversenyen több szakember dolgozik a csapat mellett, az előolimpia számukra is tapasztalat.

“Storcz Botond szakmai munkáját több edző is segíti a hajók átvételénél, azok beállításánál, az edzésprogramok lebonyolításánál. Jelen van a válogatott orvosa, dr. Tomán József is, aki az akklimatizáció folyamatát ellenőrzi minden versenyzőnél, hogy fel tudjanak készülni a jövő évi versenyeket megelőző időszakra. Természetesen masszőr, Klenyán Tamás is a válogatott mellett van. Schmidt Gábor főtitkárnak is sok dolga van, a szervezőkkel egyeztet minden fontos dologban, ami várható lehet jövőre is, ezek mellett a csapat körüli teendőket intézi” – tájékoztatta a mob.hu-t a MOB sportigazgatója.

(MOB/VF, fotó: Facebook)

Forrás: www.mob.hu – RSS