Vér és veríték Tökölön: lezajlott az ötödik Küzdelmek Éjszakája

szabolcs.JPG2007. április 7-én szombaton este Tökölön immáron ötödszörre került megrendezésre a Küzdelmek Éjszakája.

Az idei Utcai Harcos-döntő egyik győztese, Felföldi Szabolcs által szervezett harcművészeti gála megszervezése és lebonyolítása nem volt mentes a kisebb-nagyobb akadályoktól, ám a lényeg egy pillanatig sem csorbult: a megjelentek igen színvonalas mérkőzéseknek lehettek szemtanúi a Tököli Sportcsarnok falai között. A magát mára az egyik legrangosabb vidéki harcművészeti tornává kinövő Küzdelmek Éjszakája több szempontból is unikum a hasonló magyarországi rendezvények között. Egyrészt a szabályrendszer összecsapásonként változó: lehetőség van pusztakezes fullkontakt, kesztyűs fullkontakt, MMA fullkontakt és K1 szabálykönyv szerint harcolni. Másrészt – mint arra Felföldi Szabolcs a gála előtti állófogadáson felhívta a figyelmet – jelenleg Magyarországon csak itt mérhetik össze erejüket a versenyzők a nemzetközileg elfogadott MMA-előírások szerint.

img_1812.JPGA rendezvény ezen a szombati estén is illusztris sztárvendégeket vonzott: jelen volt és a zsűriasztalnál foglalt helyet Növényi Norbert olimpiai bajnok birkózó és egykori kickbox világbajnok – aki hamarosan ismét a kötelek közé lép majd – , Karacs Attila, a K1 magyar reménysége, Matolcsi József profi ökölvívó és Vikidál Gyula énekes, de a gála fényét emelte jelenlétével Polyák Imre, az évszázad birkózója, a Nemzet Sportolója, illetve Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó is. A mérkőzések főbírája a Magyar Kempo Szövetség technikai vezetője, Lovász Gábor 5 danos mester volt, a ringben pedig Móger Lajos vezette le az igen kemény összecsapásokat. A nézőtéren foglaltak helyet Belinszky "Baby" Krisztina háromszoros és Faragó Beatrix egyszeres profi bokszvilágbajnokok, illetve Kiss "Toto" Zoltán tréner, menedzser, a Slimtrax Promotion tulajdonosa, Dr. Szendrő Zsolt, az Ökölvívószövetség felügyelbizottsági elnöke. Szintén jelen volt Orlik Zoltán, az Utcai Harcosok Országos Szövetségének versenyigazgatója és Trimola Ákos, a img_0029.JPGszervezet társelnöke, illetve Papp Valér, a Magyar Zen Bu Kan Kempo Sportszervezet vezetője.

Az eredetileg tervezett 10 találkozó helyett végül csak 8-ra került sor, ám a színvonalra aligha lehetett bárkinek is panasza – még akkor sem, ha az egyik legtöbbet ígérő rangadó, Veres Ádám és Urbán Szabó Gábor találkozója is a meghiúsultak közé tartozott. A szabályok meccsenkénti váltakozása csak színesebbé tette a küzdelmeket, akárcsak a közben beiktatott harcművészeti bemutatók. Így Felföldi Szabolcs és tanítványai, a Dunaharaszti Kempo SE növendékei is lenyűgözték a közönséget, hasonlóan a Sokorai Viktor si-fu vezette szigetszentmiklósi shaolin kung-fusok roppant látványos és életveszélyes elemeket is tartalmazó előadásához vagy a főmérkőzés előtti katonai bemutatóhoz.

img_2273.JPGA találkozókon a legkülönfélébb sportemberek mérték össze erejüket. Rendkívül izgalmas, kőkemény és eseményekben kiemelkedően gazdag összecsapást vívott egymással Bősze Balázs, a Jász Kempo SE versenyzője és Wégner János, a Dunaharaszti Kempo SE harcosa, Felföldi Szabolcs tanítványa, melyből végül az előbbi került ki győztesen. Sokáig emlékezetes marad a Lovász Dojo kiválósága, Imrik Csaba és a nyíregyházi kickboxos Holik László Imrik által megnyert csatája, illetve két kempós, Polgár Ádám és Stefkó Ernő találkozója is. Az Utcai Harcos gálákról szintén jól ismert muay thai fenomén, Géczi „Romboló” Dániel itt is meglehetősen rövidre zárta a küzdelmet a Romániából érkezett Budau Mariusszal szemben.

kungfu.JPGSzintén a rendezvény különlegességét növelte, amikor a nézőtéren kialakult kisebb nézeteltérést követően Felföldi Szabolcs közölte: ez itt egy tiszta sportmérkőzés, ha valami probléma merült fel, azt a felek lesznek szívesek a ringben és nem a széksorok között lerendezni. Így is történt: a farmerben kiálló két kakaskodó néző összecsapása a gála egyik legizgalmasabb találkozójának bizonyult. Az efféle momentumok remekül ellensúlyozták az időközben felmerült kisebb-nagyobb technikai malőröket, így a ring padlózatának sérülését és a ringszpíker néha kevésbé találó megnyilvánulásait.

A legutolsó mérkőzés, a gála főmeccse az idei Utcai Harcos döntő 80 kilogramm feletti győztese, Jánosi László és Gulyás „Sanyimanó” Zsolt ketrecharcos szabályok között lezajló, két ötperces menetre osztott küzdelme volt, mely az utolsó pillanatokig fokozta img_2667.JPGa feszültséget a nézőtéren. Jánosi Lacinak ez volt az első találkozója e szabályrendszer szerint, ennek ellenére az első menetet simán vitte a tapasztalt vale tudo harcos Gulyással szemben. A második játékrészben már komoly nehézségei akadtak, mivel ellenfele minduntalan lábánál fogva vitte a földre. Ennek ellenére a végén egyértelmű döntés révén ismét diadalmaskodott.

A versenyen szerencsére nem történt igazán komoly sérülés, csak olyan, ami az efféle gálákon általánosnak tekinthető. A sportolók ugyanígy a fair play szabályainak megfelelően, egymást tisztelve álltak a ringbe, csupán néhány alkalommal került sor bírói figyelmeztetésre tiltott technika alkalmazása miatt, ám ezen esetekben sem szándékosságról, hanem inkább csak szerencsétlenül kijött szituációkról volt szó.

img_4081.JPGA győztesek egy-egy serleggel, illetve 40-40 ezer forinttal gazdagodtak, míg a veszteseket egy kisebb méretű, de hasonlóan impozáns trófea, és fejenként 20-20 ezer forint kárpótolta az elszenvedett vereségért. Az ötödik Küzdelmek Éjszakája összességében aligha okozhatott csalódást azoknak, akik úgy döntöttek, hogy Tökölön töltik el ezt a szombat estét. Várjuk a folytatást, lehetőleg hasonlóan kiváló versenyzőkkel és összecsapásokkal!

A képgalériában több mint 700 kép található, alacsony internetsebesség mellett a betöltés eltarthat egy kis ideig.

XLSport – Draveczki Ádám -Ezüstszegi József