Verrasztó Zoltán mindkét végén égeti a gyertyát

Az 1980-as, moszkvai olimpia ezüst- és bronzérmes úszója, dr. Verrasztó Zoltán mindkét végén égeti a gyertyát. A 64 éves sportember ugyanis civilben a hatvani kórház sebészeti osztályának főorvosa, a maradék idejében pedig a Jövő SC FCSM klubigazgatója és edzője is egy személyben. A Magyar Edzők Társasága (MET) a vele folytatott rövid beszélgetésben először a hivatásával kapcsolatos teendőiről érdeklődött Verrasztó Zoltánnál.

Verrasztó Zoltán (fotó: JochaPress)

– Mennyi kötelezettséggel járnak a kórházi elfoglaltságai?

– Bár főorvos vagyok, de így is eleget ügyelek. Konkrétan egy hosszú hétvégén és négy szerdai napon. Amikor a kórházban végzek, rohanok az uszodába – természetesen a karanténos időszak nekünk is alapvetően felborította az életünket.

– Az uszodabezárások mennyiben érintették a Jövő SC sportolóit?

– Pillanatnyilag csak két válogatott kerettag úszónk van: Szimcsák Vira és Kontér Lóra. Ez a két, tizenöt éves reménység már elkezdte az edzéseket, a többiekkel kapcsolatosan viszont még teljes a bizonytalanság. Klubunkban egyébként mintegy nyolcvan igazolt versenyzővel foglalkozunk. A nagyokat alapvetően mi, edzők hárman visszük, de olykor be kell segítenem a fiatalabbak csoportjainál is.

– A két, kiemelt úszón kívül a többieknek egyelőre maradnak az otthoni edzések.

– Ők a video programok alapján készülnek, mi pedig megpróbáljuk őket az ellenőrzések alkalmazásával is mozgásban-életben tartani. Fizikálisan olykor többet is elvégeznek, mint a közös készülés idején, csak az a baj, hogy döntően mást csinálnak, mint a normál időszakban.

– Az utóbbi napokban felgyorsultak az események, sorra nyitnak ki a vizes létesítmények.

– Szerintem nem a közönségnek kellene kinyitni, hanem a sportolóknak. Egyébként is, a klóros víz kiírtja a vírusokat. Az is elgondolkodtató, hogy Ausztriában már három hete úsznak a versenyzők, nálunk viszont még a tesztekről folyik a gondolkodás. A két-két teszt elvégeztetése a sportkör részéről anyagi képtelenség, mivel egy páros vizsgálat 70 ezer forint és egy napig érvényes.

– Mit gondol, ha rendszeres uszodai edzések lesznek, mennyi idő kell ahhoz, hogy a versenyzők visszanyerjék korábbi formájukat?

– A legfontosabb, hogy ők megmaradjanak a sportágnak, ne vesszenek el! Reményeim szerint három hónap múlva már közel lehetünk a korábbi felkészültségi szinthez.

– És a két válogatott kerettagtól mit vár?

– Szimcsák Vira ifjúsági vb-n volt már második, Európa-bajnokságon kétszeres győztes. Benne a hosszabb távokon, elsősorban nyílt vízen látok fantáziát. Kontér Lóra is szerzett már korosztályos érmeket; ő viszont kimondottan sprinter alkat. A 100 és 200 méteres gyorsúszásban hamarosan komoly tényezővé léphet elő.

(jochapress / Jocha Károly)