Veszprém a kölni aréna küszöbén!

Utólag kiderült: ezen a meccsen semmi oka nem volt izgulnia a Veszprém játékosainak és szurkolóinak! Az óvatos, visszafogott előzetes vélemények feleslegesnek bizonyultak, hiszen a Veszprém fölényes győzelmet aratott és már a kölni négyes döntő előszobájában érezheti magát.

Pedig előzőleg tényleg úgy tűnt: van okuk minimum tartaniuk ellenfelétől a bakonyaljiaknak. Elvégre a világ legerősebb bajnokságában, a Bundesligában majdnem biztos, hogy a Flensburg-Handewitt gárdája ismét az első helyen végez. A Bundesligában rendkívül kiegyensúlyozott teljesítménnyel az élen álló flensburgiak a BL-ben a Veszprémhez hasonlóan gyengén kezdték az őszi idényt, hogy azután rákapcsolva, biztosan jussanak tovább csoportjukból. Ez a felfelé ívelő forma is figyelmeztető lehetett.

A kinti 60 perctől tehát az előzmények ismeretében joggal tarthatott a Veszprém, ám a pályán ez csak az első öt percben jelentett valódi izgalmat. Elvégre a 3-0-ás hazai belépőt követően a Veszprém gyorsan egyenlített és már az első félidőben is egyenrangú ellenfele volt a házigazdáknak úgy, hogy Sterbik Árpád 13 százalékos teljesítménynél „elakadt”. A szünet után beállt Mikler Roland óriási fordulatot hozott, hiszen szenzációs védéseivel megalapozta a mérkőzés végére kialakult több, mint bíztató előnyt. Nagy László hatalmas rutinja elsősorban a védekezésben jelentett sokat a vendég magyaroknak. Lékai Máté immár évek óta szokásos, igen eredményes játékának ez alkalommal is örülhettünk. Mellette elsősorban Ilics nagy játékkedve volt feltűnő, továbbá Nilsson igen eredményes játéka a beálló posztján.

A túlsó oldalon a legnagyobb csalódást éppen a Veszprémbe tartó Lauge játéka jelentette, amit az ő szintjén jóindulattal is csak igen szerénynek lehet minősíteni. De azt is megkockáztatom: ezen az estén Lauge egyszerűen csődöt mondott, hiszen tőle elsősorban hatékony irányításra számítottak a hazaiak. Miután ő ezt a feladatot nem tudta ellátni, s ezt bizonyára maga is érezte, ezért egyéni betörésekkel próbálta menteni a menthetőt. Ez lett belőle: hatgólos magyar siker, amellyel a Veszprém jogosan érezheti magát a kölni aréna küszöbén.

Persze ilyenkor nem lehet eléggé óvatosnak lenni, hiszen egy várható formajavulással a Flensburg Veszprémben a most mutatottnál jóval jobb játékkal is kirukkolhat. Ezt a lehetőséget előrebocsátva is megkockáztatom: a Veszprémnek hazai pályán közepes produkcióval is hoznia kell az összesítésbeli továbbjutást. Ha pedig a tegnapihoz hasonló, kitűnő összteljesítményre otthon is képesek lesznek, akkor a kettős győzelem is sikerülhet.

Előbb azonban ma este még a Szeged sikeréért lehet és kell is szurkolni, hiszen a Vardar játékosai bizonyára kettőzött erővel küzdenek majd, hogy a nyári „szétszéledés” (a klub bezárása) idején minél jobb szerződéseket tudjanak kapni a felvevőképes európai élcsapatoktól.

(jochapress)