Vezetékes sör, Zidane ütötte lyuk az öltözőajtón, gumicsónak: hat érdekesség a foci-Eb helyszíneiről

Olimpiai Stadion, Berlin: Ha ez az épület mesélni tudna

Berlin már 1916-ban rendezhetett volna olimpiát, ha közbe nem szól az első világháború, így azonban ez a grandiózus stadion is húsz évvel később, az 1936-os nyári játékokra készült el. Tornyaival, erődszerűségével a Harmadik Birodalom erejét, nagyságát hivatott reprezentálni, és ettől sajnos máig elég nehéz elvonatkoztatni. A terveket részben Hitler főépítésze és későbbi minisztere, Albert Speer készítette.

Az 1936-os olimpiára megépült berlini Olimpiai Stadion

AFP / Robert Harding RF / Frank Fell

Egy 1935-ös rövid filmhíradórészlet az építkezésről:

Mivel világszinten is meghatározó sporthelyszín, rengeteg emlékezetes pillanat történt itt: ha már az 1936-os olimpiát említettük, ilyen volt Jesse Owens négyszeres győzelme, Usain Bolt itt futott világcsúcsokat a 2009-es atlétikai világbajnokságon 100 és 200 méteren, és itt ért véget Zinédine Zidane focistakarrierje, amikor a 2006-os világbajnokság döntőjén mellkason fejelte Marco Materazzit. Jelenleg a Hertha otthona, amelynek Dárdai Pál volt a vezetőedzője közelmúltbeli leváltásáig. Több mint 74 ezres befogadóképességével a mostani bajnokság legnagyobb helyszíne, itt lesz a finálé július 14-én. A stadiont persze nemcsak sporteseményekre, hanem koncertekre is használják, fellépett már itt például a U2, a Rolling Stones, a Depeche Mode, Ed Sheeran, Jay-Z és Beyoncé vagy épp Pink:

Allianz Arena, München: A világító gumicsónak

Nemcsak Berlinnek, Münchennek is van olimpiai stadionja, amit az 1972-es világversenyre építettek. Az Európa-bajnokság június 14-i nyitómeccseit azonban nem itt, hanem az Allianz Arenában tartják, amit „Schlauchboot”-ként, azaz gumicsónakként is emlegetnek. Elég csak ránézni a fotóra, hogy kiderüljön, miért:

AFP / Oliver Acker

A 2005-ben a svájci sztárépítész-iroda, a Herzog & de Meuron tervei alapján megépült stadion külső burkolatán közel háromezer, LED-del megvilágított, felfújt fóliás panel van, amelyek fénye állítólag még a 75 kilométerre lévő hegycsúcsokról is látható. Érdekesség, hogy az épület alatti négyszintes, majdnem 10 ezer férőhelyes parkolóház Európa legnagyobbja ebben a műfajban. Az építkezést egy megvesztegetési botrány is beárnyékolta: néhány héttel az átadás előtt az építtető cég vezérét többéves börtönbüntetésre ítélték.

Westfalenstadion, Dortmund: Az ikonikus sárga

Rikítóan sárga, több mint hatvanméteres pilonjai miatt, amelyek már szinte a városnak is szimbólumaivá váltak, az egyik legjellegzetesebb focis helyszín. A stadion az 1974-es világbajnokságra épült – a pilonok egyébként a 2000-es években kerültek rá egy felújítás-átalakítás során –, így idén szép jubileumot ünnepelhet az Eb-vel. Több mint 80 ezres befogadóképességével ez a legnagyobb stadion – és sokak szerint a legszebb.

MTI / EPA / Christopher Neundorf

Arena AufSchalke, Gelsenkirchen: Vezetékes sör és bányászhagyományok

2001-ben épült meg az egykori Parkstadion szomszédságában, kora egyik legmodernebbjeként. Zárható-nyitható teteje van – nemcsak a nézőteret, de a pályát is le lehet vele fedni –, és elmozgatható (!) pályája mellett az is elég extra benne, hogy az itt kapható sör egy öt kilométeres vezetéken keresztül érkezik a csapokra, közvetlenül az aréna alatt kialakított hűtőközpontokból, ahol akár 52 ezer liternyi italt is tudnak tárolni.

A zárható-nyitható tetejű Veltins-Arena

AFP / DPA / Federico Gambarini

Ez az elég jól marketingelhető húzás persze nem volt véletlen, hiszen az itt otthon lévő Schalke 04 csapat egyik szponzora a Veltins nevű sörgyár, amely 2005-ben megszerezte a stadion névjogát. (A főszponzoruk egyébként a Gazprom volt, de miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, a klub jobbnak látta, ha szakítanak.) További fun fact, hogy az itteni pálya fölötti kocka alakú kivetítő Európa legnagyobbja több mint 305 négyzetméteres képernyőfelülettel, a lelátók alatt van egy kápolna, ahol rendszeresen tartanak esküvőket is, a folyosón pedig, ahol a játékosok vonulnak, a helyi bányaiparhoz való kapcsolódást idézik meg, így:

e! VELTINS-Arena

Facebook / VELTINS-Arena

Világsztárok itt is koncerteznek előszeretettel, májusban például az AC/DC csinált egy elég jó bulit:

Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf: Az eurovíziós házigazda

Eredetileg a 2006-os világbajnokságra építették, de Düsseldorf végül kimaradt a versenyhelyszínek közül. A gelsenkirchenihez hasonlóan modern aréna zárható tetővel és olyan fűtési rendszerrel rendelkezik, ami képes 15 fokos hőmérsékletet tartani akkor is, ha kint röpködnek a mínuszok.

AFP / Uwe Kraft

Más stadionnal együtt ezt is sokoldalú használatra tervezték, 2011-ben például az Eurovíziós Dalfesztivált is itt tartották (ez akkor volt, amikor Azerbajdzsán nyert, a magyarokat Wolf Kati képviselte), de arra is volt már példa, hogy jéghokimeccset vagy autóversenyt rendeztek benne.

Red Bull Arena, Lipcse: Valami régi, valami új

Elődje, az 1956-ban épült Zentralstadion annak idején Európa legnagyobbja volt 100 ezres nézőszámmal, ám a későbbi évtizedekben egyre nehezebbé vált a fenntartása, a ’90-es években be is zárták. A bontások után az új, kisebb aréna alapjait 2000-ben tették le ugyanott, és a régi falakat megtartva építették fel 2004-re.

AFP / DPA / Jan Woitas

Persze ennek a stadionnak is van egy sztorija Zidane-nal: amikor a francia válogatott 2006-ban itt játszott döntetlent Dél-Korea ellen, a sztárfocista dühében berúgta az egyik öltöző ajtaját. Ezt az ajtót a rajta lévő horpadással máig őrzik, és láthatóan büszkék rá:

A magyar válogatott először szombaton lép pályára Svájc ellen a kölni RheinEnergiestadionban, majd a stuttgarti MHPArenában június 19-én a németek, 23-án a skótok ellen. További két helyszín lesz még a frankfurti Deutsche Bank Park és a hamburgi Volksparkstadion.

Írta a HVG

A Vezetékes sör, Zidane ütötte lyuk az öltözőajtón, gumicsónak: hat érdekesség a foci-Eb helyszíneiről bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.