Világbajnok testnevelő az online oktatásról

Pósán Edina aktívan kiveszi a részét az online oktatásból. A veterán világ- és Európa-bajnok, többszörös magyar bajnok judós „civilben” a Tóth Árpád Gimnázium testnevelés-gyógytestnevelés szakos tanára, az iskola 12 F. osztályának osztályfőnöke, akit a Hajdú-bihari Napló arról kérdezett, miként sikerül megtalálnia az egyensúlyt a család, az oktatás és az edzések között.

Pósán Edina tanárnő (jobbról) a tatamin

„Szerencsére a gimiben egy héten belül sikerült átállni a digitális oktatásra – osztotta meg a Naplóval Pósán Edina. – A gyerekek gyorsan megszokták az új rendszert, és kialakították hozzá a napirendjüket. A digitális oktatást a Google Classroom és a Google Meet alkalmazáson keresztül oldjuk meg. Az összes órámat meg kell online tartani, ezért minden osztálynak adok ki feladatot. Hetente egyszer mindenki bekapcsolja a kamerát, és együtt nézzük meg a kiadott feladatot, és megbeszéljük a számonkérést. A legtöbbször a tananyaggal és az étkezéssel kapcsolatban kérdeznek a tanulók.”

„Időnként vicces szituációkba csöppenünk, előfordult, hogy amikor kontakt órára hívtam az osztályt, valaki éppen akkor kelt ki az ágyból, vagy az utcán sétáltatta a kutyáját, de olyan is akadt, aki azért nem kapcsolta be a kamerát, mert még pizsamában volt, vagy éppen nem volt rajta smink” – árulta el a tanárnő, aki próbálja ugyanazt a napirendet tartani, mint a karantén előtt: a reggel kávéval kezdődik, és az Exatlonnal végződik.

Edina férje vidéken dolgozik, napközben ő van otthon a gyermekeikkel, így a legnagyobb fejtörést az étkezés jelenti. Ez számára legalább akkora feladat, mint a végzős osztályának az ügyeit koordinálni.

Mindig új gyakorlatokat kell kitalálnia

„A lányommal videókat gyártunk, amelyeken különböző feladatokat mutatunk be. Van, amivel napokig kísérletezünk mire sikerül, és jókat nevetünk közben. Sokan már hiányolják, ha nem teszek ki újabb videót, tudom, hogy többen kipróbálják otthon a látottakat. A testnevelő tanár kollégákkal van egy csoportunk, és ott is próbáljuk csinálni ezeket a kihívásokat, amelyek sokszor igen mókásra sikerednek, persze ezeket nem publikáljuk.”

A tanárnő maga is jó példával előállva minden nap edz a gyermekeivel, ami gyakorlatilag állandó program az a futás és az evezés vagy biciklizés.

„A gyerekek napi szinten kapják az edzőiktől a felkészülési programot. A lányom már a Flex-HD-ben aerobikozik, vicces szokott lenni amikor judósként az ő edzését próbálom végigcsinálni. Egy ideje sérülés miatt nem tudok versenyezni, de a járvány miatt amúgy sincsenek megmérettetések, törölték a országos bajnokságot és az Eb-t is. A világbajnokság ősszel lenne, egyelőre nem tudjuk, egyáltalán lesz-e bármilyen verseny ebben az évben. Másfél hónap után egyre nehezebb motiválni magam, bár a mérleget felvittem a padlásra. Az otthoni edzések változatosabbá tételének érdekében beszereztem néhány új sporteszközt is. A szellemi fejlődést sem hanyagolom el, online képzésekre jelentkeztem, és most én is izgulok, hogy sikerüljön az egyetemi továbbtanulásom. Sok mindenről le kellett mondani az utóbbi néhány hétben, ami már nagyon hiányzik, de két dologról nem akarok, és nem is fogok lemondani: a család és a Nutella.”

(judoinfo.hu)