Világkupa-váltó: (el)tévedésből bronzérem

Harmadik helyen végzett a Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összetételben úszó váltó a Szardínián zajló nyíltvízi Világkupa-viadalon. Ami potenciális aranynak, de minimum biztos ezüstnek tűnt három kör után, az sajnos bronzzá változott egy ritka “elkalandozás” miatt – persze, inkább egy Vk-n történjen ilyesmi, mint a júniusi Európa-bajnokságon.

Amikor Betlehem Dávid hat tizedmásodperces előnnyel adta át a váltót első helyen Rasovszky Kristófnak úgy, hogy világbajnokunk Gregorio Paltrinierivel párban, több testhossz előnnyel vágott neki az utolsó 1500 méternek, úgy tűnt, ez csakis arany vagy ezüst lehet. Reménykedtünk, hogy egyszer végre nyerünk, bár ezen a távon az olaszok olimpiai bajnokát nem egyszerű legyőzni – kettejük legjobb 1500-as ideje között csaknem 20 másodperc feszül.

Hogy végül bronzérem lett a vége, az egy ritka malőrnek köszönhető: Rasó és Paltrinieri a célegyenesbe fordulva, a naptól elvakítva rossz irányba kezdett úszni. A németek fiatal versenyzője, Niklas Frach ellenben az ideális útvonalon haladt – így mikor Kristóf észlelte, hogy valami nem stimmel, már csak úgy tudott visszaérni a rendes útvonalra, hogy a német mögé érkezett. Sajnos, Paltrinieri is azonnal levette, mi a helyzet, tapadt Rasóra, így egy kőkemény hármas befutó lett az “eredeti” párosversenyből. És ebből ezúttal Kristóf jött ki kevésbé jól: 1.3 másodpercen belül ütötték meg a panelt, de ő most harmadiknak tudta csak, 0.4-gyel Frach mögött.

“A lányok, Mira és Betti jól mentek, Dávid hozta, amit mindig szokott, mindenkit lehagyott a harmadik körben – értékelte a történteket a veszprémi fiúk edzője, Szokolai László. – Sajnos, a negyedikben Kristófék eltévesztették az irányt, az utolsó fordulót követően nem a cél felé kezdtek úszni. Megesik az ilyen, bár kissé meglepő, hogy az egész mezőny két messze legrutinosabb tagja, Kristóf és Greg téveszt ekkorát. Ők legalább ezerhatszáz métert úsztak ezeröt helyett, de nyíltvizen megesik az ilyen. Megint tanultunk valamit, és inkább itt történjen ez, mint egy világversenyen.”

Merthogy a Világkupán elsősorban anyagi tétje van a váltózásnak (itt még összetett eredményt sem számolnak), míg júniusban már Eb-érmek foroghatnak kockán Belgrádban.

Nyítlvízi Világkupa-sorozat, 2. állomás, Golfo Aranci

4x1500m váltó: 1. Olaszország 1:06:58.80, 2. Németország 1:06:59.80, 3. Magyarország (Szimcsák Mira, Fábián Bettina, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf) 1:07:00.10

A Világkupa-váltó: (el)tévedésből bronzérem bejegyzés először Hírpláza-én jelent meg.