Villeneuve: A versenyzők fogják be

F1

2016. április 10. vasárnap, 13:27

Szerző: Strommer Benjamin, Fotó: DPPI

A szókimondó világbajnok tanácsot adott a pilótáknak, akiket iskolai diákokhoz hasonlított: törődjenek a versenyzéssel, ne szóljanak az F1 dolgaiba. Mindezt kevésbé tapintatos kifejezésekkel.

Az Ausztrál Nagydíjat követően a királykategória versenyzői szokatlan módon hallatták hangjukat: nyílt levelet írtak a Formula-1 vezetőségének, amelyben a sportág működését kritizálták. Ugyancsak sok negatív vélemény elhangzott versenyzők részéről az új időmérővel és az azt övező huzavonával kapcsolatban. Jacques Villeneuve korábbi világbajnokként nem áll ki a pilóták mellett, épp ellenkezőleg: azt javasolja, inkább a munkájukra koncentráljanak.

„Ahogy a versenyzők panaszkodnak, az szörnyű az F1 számára” – kezdte Villeneuve nyilatkozatát az Autosport lapnak. „Ez nem az ő problémájuk. Szimplán be kellene fogniuk. Nem az ő dolguk, hogy mennyire jó vagy rossz a show a TV-ben. Foglalkozzanak inkább a munkájukkal.”

A kanadai egy sajátos hasonlatot hozott – a versenyzőket iskolai diákokhoz hasonlította. „Vajon egy osztályteremben hány osztálytársad tudna nagy súlyú döntéseket hozni? Nem sok. Vegyünk 20 versenyzőt, közülük válasszunk ki kettőt, a többi pedig fogja be. Tehát miért is kellene hatalmat adni a kezükbe?” – tette fel kérdését Villeneuve, aki a folyamatos szabályváltozásokat is megelégelte: „Fel kéne hagyniuk az állandó változásokkal, és pont. Az előkelő sportokban, mint a tenisz vagy futball, a szabályok 100 éve nem változtak, akkor sem, amikor unalmasok voltak. Az emberek pedig tiszteletben tartják ezt.”

„Az egykörös kvalifikáció kiváló volt” – vezette át előbbi eszmefuttatását az időmérőre Villeneuve. A kvalifikáció formátumát mindössze két verseny után változtatták meg. „Valami régi vágású dologra van szükségünk, egyszerűen valami normálisra. Egyes napokon nagyszerű időmérők lesznek majd, máskor unalmasak, de ez egy ilyen dolog.”

Forrás: www.formula.hu – RSS