Virth Balázs: Bogi Kínában úszott ideje kitűnő!

Bizonyára nem szomorkodik Kapás Boglárka azért, mert a sajtó nem viszi túlzásba a vele való foglalkozást. Pedig róla, vele kapcsolatosan is van érdekes kérdés, amit fel lehet – talán fel is kell? – tenni. A JochaPress mesterétől, Virth Balázstól kérdezte, hogy látja az idei felkészülését, illetve az azt megelőző két, év eleji, kínai versenyt?

Virth Balázs

– Bogi nem viszi túlzásba a versenyzést. A januári, thaiföldi edzőtáborozást megelőző két versenyről is kikérte a véleményemet. Nyugodtan induljon el, ajánlottam neki. Akik csak az eredményeket figyelik, azok talán némi aggodalommal olvasták, hogy 200 pillangón nem sokkal került a 2:10 perces határon belül. Abban a számban, amelyben ő a világbajnoki cím védője.

– Mennyit ér ez általa úszott idő?

– Ezeket az eredményeket alapvetően nehéz értékelni – válaszolt Virth Balázs. – Ha viszont azt előrebocsátom, hogy a kiutazásunk előtt Bogi betegeskedett, s mindössze hat napig volt edzésben, akkor egyenesen kitűnőnek minősítem ezt az időt.

– A négy, Thaiföldön töltött hét rendben volt?

– Egyértelműen jók a visszajelzések, itt szigorúan a stopperre kell gondolni. Tökéletes körülmények között edzhettünk, amelyek eredményeként az alapozó jellegű munka során az állóképességi és a gyorsasági állóképességi tesztjei egyaránt jobbak, mint voltak egy évvel ezelőtt a hasonló periódusban.

– Két hetet itthon töltenek, majd ismét visszautaznak a távolkeleti országba.

– A közbeeső időben az első héten kicsit könnyebb munkát végzett, a másodikban már keményebb leckék várják. Nagyon fontos lesz, hogy ez a második meleg égövi időszak is jól sikerüljön, hiszen utána már nyakunkon a mindent eldöntő, március végi országos bajnokság.

– A riválisok eredményeiből levonhat bármiféle következtetést?

– Azért nem egyértelmű, ha bármit is mondok, mert ilyenkor mindenki másként készül. Be-becsúsznak jobb és kevésbé jó időeredmények, de az egyértelmű választ majd csak az Ob-eredményei adják meg.

– Milyen idő szükséges véleménye szerint ahhoz, hogy 200 pillngón bárki is jogosan reménykedjen az olimpiai indulással járó első-második hely egyikének megszerzésében?

Kapás Boglárka (MTI Fotó: Illyés Tibor)

– Úgy gondolom, mindenképpen 2:07 percen belül kell teljesítenie az első kettőnek, Bogi erre képes lesz. Hogy a többiek mit tudnak, az majd a medencében dől el. Nagyon kiegyensúlyozott küzdelemre van kilátás Bogi fő távján, ez egészen biztos.

– Amennyiben tanítványa eljut Tokióba, ott mit kell majd úsznia annak, aki a dobogó valamelyik fokára fel szeretne állni?

– Az olimpiai döntőben már 2:06 percen belüli időt kell majd elérni, de az sem kizárt, hogy a 2:05 perces határon is képes lesz valaki belül kerülni.

– Bogi hosszabb távú terveiről mondana valamit?

– Bármi is lesz 2020-ban, Bogi úgy tervezi, hogy egy évet még mindenképpen az úszásra áldoz. Az olimpia után biztosan előtérbe kerülnek az egyetemi tanulmányai is, hiszen ő az ELTE hallgatója, ahol pszichológusnak készül.

(jochapress / Jocha Károly)