Virth Balázs együtt gondolkodik Kapás Boglárkával

Fiatal kora ellenére – mindössze 41 éves – Virth Balázs mesteredző már a „befutott” , sikeres úszóedzők közé tartozik. Egykor Széchy Tamás műhelyében pallérozódott, majd tagja lett annak a hármasnak – Széles Sándor és Kovácshegyi Ferenc társaságában – amelynek igen komoly része volt Gyurta Dániel győzelmi sorozatában. A legutóbbi években pedig a világbajnoki címig is eljutott Kapás Boglárka mestereként ért fel tanítványával a legmagasabb csúcsokra. A Magyar Edzők Társasága (MET) ez alkalommal őt kérdezte a legújabb fejleményről – az olimpia immár hivatalos elhalasztásáról, annak várható hatásairól.

Virth Balázs

– Megvallom, kimondottan megkönnyebbültem, amikor értesültem a döntésről, hiszen ez már hetek óta várható volt, szinte lógott a levegőben. Most végre vége lett a bizonytalanságnak, s amitől napról napra mindinkább tartottunk, az bekövetkezett. Mindenkinek be kellett látnia, hogy ilyen körülmények között semmiképpen sem lehetett volna korrekt feltételek mellett versenyezni. A döntés indokolt, legfeljebb azon lehet elgondolkodni, hogy ezt az elhatározást mennyivel korábban kellett volna közzé tenni.

– Természetes, hogy az idei tervek összeállításánál mindenki az ötkarikás vetélkedők júliusi kezdetével számolt.

– Egyértelmű. A minél sikeresebb tokiói szereplés reményében és érdekében töltöttünk kétszer is hosszabb időt ideális körülmények között Thaiföldön. Azt is bevallom, hogy első fokon nagyon sajnáltam a halasztást – most éppen az olimpiai részvételi helyeket eldöntő országos bajnokság napjai jönnének…

– Ezen az ob-n első számú tanítványa, Kapás Boglárka világbajnokként állt volna rajtkőre 200 pillangón. Mire lehetett volna képes?

– Ez most már nem fog kiderülni. Az viszont tény, hogy Bogi nagyon jó állapotban jöhetett haza a második edzőtáborból. Most viszont már második hete nem úszik, így egészen más helyzetből és más időbeli tervekkel kell folytatnunk a felkészülést.

– Egyelőre úgy van, hogy az Arénában tudnak majd vizes munkát végezni.

Kapás Boglárka (Facebook):

– A Magyar Úszó Szövetség segítségével hétfőn mát túljutottunk az első mintavételen, ezt csütörtökön egy második követi majd. Reményeink szerint a hét végére elkészülnek a tesztek, mert csak azok mehetnek majd az Aréna vízébe, akik két negatív próbát tudnak produkálni. Tudomásom szerint a jelenlegi állás szerint azok kapnak vízfelületet, akik jelenleg olimpiai A-, vagy B-szinttel rendelkeznek. Ez nagyságrendileg húsz versenyzőt érint. Bogi, két edzőpartnere – Lakatos Dávid és Horváth Lili – valamint jómagam abban bízunk, hogy a jövő héten megkezdhetjük az edzéseket. Ha már így alakult, haszna is lehet a halasztásnak, hiszen Bogi még nem túlzottan rutinos jelenlegi fő számában, a 200 pillangón. Így a plusz egy év sok extra tapasztalatot is hozhat számára, amelyek birtokában kiegyensúlyozottabb lehet, mint lett volna 2020 nyarán.

– Ebben az átmeneti időben Ön bizonyára azon töri a fejét, hogy milyen jellegű munkára lehet szüksége Kapás Boglárkának?

– Ez számomra kiemelten fontos kérdés. Szerencsére a legutóbbi edzőbizottsági ülésen is kaptunk megszívlelendő emberi és szakmai tanácsokat, ráadásul az edző kollegákkal a jó kapcsolat révén emailben és telefonon is vonalban vagyok. Különösen Selmeci Attilával, Milák Kristóf mesterével beszélgetek gyakran, mivel ő is a 200 pillangóra készíti fel tanítványát, Milák Kristófot, miként én Boglárkát ugyanerre a távra. De azért ez a kényszerszünet sok minden másra is időt enged. Számomra a legnagyobb pozitívuma ennek az átmeneti időszaknak, hogy sokkal többet lehetek a 19 hónapos kisfiammal, mint korábban bármikor.

Selmeci Attila

– Tanítványával megbeszéli a terveket, vagy önmaga dönti el, mit és hogyan kell csinálnia Boginak?

– Ő ezekben a napokban is végez kondicionáló gyakorlatokat. Egyébként pedig amióta 2015 decemberében elkezdtük az együttműködést, azóta mindmáig partneri a kapcsolatunk. Annak idején én is így nőttem bele az edzői tennivalókba. Az edző-tanítvány kapcsolatrendszer kialakításához nagyon sok segítséget kaptam a zseniális Széles Sanyitól. Tehát minden átbeszélgetünk, s igyekszünk közös nevezőre jutni. Persze az utolsó szót csak nekem kell kimondanom.

(jochapress / Jocha Károly)