Virth Balázs „összefésüli” Kapás Boglárka és Milák Kristóf  edzéseit.

Az élvonalbeli úszóedzők közül talán Virth Balázsnak (44) van pillanatnyilag a legnehezebb dolga. Az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóffal első, közös versenyidényükre készülnek, miközben korábbi, ugyancsak sikeres tanítványával, a világbajnok, olimpiai bronzérmes Kapás Boglárkával egészségügyi problémái közepette igyekeznek optimális formát kialakítani. És még rajtuk kívül is vannak tanítványai.

Virth Balázs (fotó:jochapress)

Virth Balázs a Duna Arénában, a reggeli „első félidőt” követően fogadott.

– Szerencsés vagyok, hiszen az utóbbi években hat helyett csak hét órára kell jönnöm. Délelőtt 10.30-kor zárok, délután 16.30-ra újra itt vagyok, közben edzésterveket készítek, formálgatok – mesélte Virth. – Egyébként 1984-től, hatéves koromtól kilenc éven át reggel hatra jártam, s később Széchy Tamás mellett is illett ott lenni már 5.45-kor.

– Úszóként hamar abbahagyta…

– Meguntam a túlzsúfolt kaposvári huszonötös uszodát, s azt is beláttam, hogy nem vagyok elég tehetséges. Viszont már akkor, 15 évesen is is úszóedző akartam lenni.

– Amit következetes munkával el is ért.

– Rengeteget tanultam Széchy Tamás és Széles Sándor mellett. Az első, saját csoportomat 1999-ben kaptam meg. Szélessel extra élmény volt dolgozni, különösen a technikai dolgokban volt egészen kivételes. A kétezres évek elején Sanyi egyszerűen parádézott a parton.

– Bár voltak korábban is sikeres tanítványai, az igazi fordulatot a 2012-es klubcsere hozta meg.

– Az UTE edzőjeként Gyurta Dani felkészítése lett a legfőbb feladatom. 2015 decemberében jött Kapás Bogi – ő egy újabb, komoly kihívást jelentett. Danival ekkor már elsősorban Kovácshegyi Ferenc foglalkozott, míg nekem kilenc hónapom volt Bogi feltérképezésére és olimpiai felkészítésére. Bogi dolgai olimpiai bronzérmét követően sokáig jól mentek, hiszen még 2019-ben is világbajnok tudott lenni. A tavalyi, tokiói olimpián viszont éppen a döntőben hagyta cserben az egészsége, így csak 4. lett 200 pillangón. Abbahagyni semmiképpen nem akarta, sajnos az alapgondjai mellé még bejött egy deréksérülés is. Így a közelgő budapesti világbajnokságon már a döntőbejutással is elégedettnek kell lennünk.

– Tokió után az olimpiai bajnok Milák Kristóf is Önt választotta edzőjének.

– Nem könnyű a dolgom, hiszen Kristóf Selmeci Attilával kifogástalan edzésmunkát végzett, így azon nem is akarok változtatni. Igyekszem „összefésülni” Kristóf és Bolgi edzéseit, így mintegy 60 százalékban együtt úsznak.

– Nyakunkon a világbajnokság. Mire számít?

– Miláktól mindenki aranyérmet vár és bár nem látni jelenleg olyan új arcot, aki reális eséllyel ugorhatna vízbe vele szemben, de azért neki is volt egy betegsége, ami hátráltatta. Nem nehéz vele együtt dolgozni, a bizonytalanságot inkább azok a váratlan események, betegségek jelentik, amelyekre nem lehet számítani.

– Az úszáson kívül más sportág érdekli?

– Barcelona drukker vagyok, a magyar labdarúgó válogatottat is megnézem. És kiemelten foglalkoztat gyerekkori sportágam, a kosárlabda is.

(jochapress / Jocha Károly)