Vízilabda europóló magyar csapatokkal

vizilabda6.jpg

Ez a hétvége ismét az európai kupaküzdelmek keretében szólítja vízbe a legjobb magyar férfi vízilabdacsapatokat: az Eger a LEN Kupa elődöntőjének első csatáját vívja, míg az Euroliga főtábláján a Vasasra és a Honvédra vár újabb fogós feladat.

Az európai szövetség nevét viselő, amúgy második számú kontinentális sorozatban a hevesi gárda a montenegrói Budva vendégeként kezd, s már az "odavágón" szeretne olyan eredményt elérni Gerendás György legénysége, hogy a március 15-i, egri visszavágón kiharcolhassa a döntős szereplés jogát. A Budvanszka Rivijera legyűrhető ellenfél, s ha tudása javát adja a magyar ob I jelenleg talán legjobb formában levő csapata, ott lehet a LEN Kupa fináléjában. A másik párban a spanyol Terrassa hazai medencében csap össze az orosz Sturm Csehovval.
   
Az Euroligában a 16 csapatos főtábla négy csoportban zajló viaskodásában az 5. fordulóhoz érkeztek el a gárdák. A C jelű, "duplán magyar" kvartettben a Vasas néz elébe a nehezebbik próbának, mert idehaza pólózik ugyan Földi László alakulata, ám a világ egyik legjobbjaként jegyzett Jug Dubrovnik ellen. Mivel az éllovas horvát gárda a zárókörben a négyes leggyengébbjét, a görög Ethnikoszt fogadja, a magyar bajnok pedig a Honvédhoz látogat a Kőér utcába, a Komjádiban most szombaton győzelmi kényszerben játszanak Varga Dánielék. Ha a terhet elviselik, valós esélyük marad az első, vagy a még szintén továbbjutást érő második hely megszerzésére.
   
A szintén a nyolc közé jutásra áhítozó Honvédnak csak látszólag könnyű a dolga, mivel az athéni gárda, amelynek nincs már veszítenivalója, felszabadultan pólózhat, a hazai uszoda minden előnyét élvezve, vagyis Kovács István együttese vendégként csak kiemelkedő teljesítménnyel diadalmaskodhat a görög fővárosban. A győzelmet három ponttal jutalmazó rendszerben négy forduló után a csoportot a Jug vezeti 9 ponttal, az egyformán 7 ponttal álló Vasas és Honvéd előtt, az Ethnikosz még nem szerzett pontot.
   
A magyar csapatok hétvégi programja:
    szombat:
    LEN Kupa, elődöntő, 1. mérkőzés:
Budvanszka Rivijera (montenegrói) – Brendon-UPC-ZF-Eger, Budva 20 ó
    Euroliga, főtábla, C csoport, 5. forduló:
    szombat:
TEVA-VasasPlaket – Jug Dubrovnik (horvát), Komjádi uszoda 18:30 ó
    vasárnap:
Ethnikosz Pireusz (görög) – Domino-Honvéd, Athén 11:45 ó

MTI