Wolves–Steelers döntő

A Budapest Wolves és a Miskolc Steelers jutott az U19-es amerikaifutball-bajnokság döntőjébe.

STJ Az elődöntőket rendezték meg szombaton az U19-es amerikaifutball-bajnokságban. A Budapest Wolves a Wandererst fogadta, míg a Miskolc Steelers vendége a Young Guns United volt. A párharcok esélyese a két házigazda volt, hiszen az alapszakaszban a Wolves és a Steelers végzett a két csoport élén.

Fotó: mafsz.org

 •  Fotó: mafsz.org

A miskolciak a keleti ágról csoportelsőként érkeztek az elődöntőbe. A szezon során rangadókat nyertek, legyőzték a Nyíregyháza Tigerst (hosszabbításban 20-12-re) és a Wandererst (27-8) is. A tavalyi évben nem sikerült a fináléba kerülniük, most azonban kihasználnák a hazai pálya előnyét. Az ellenfél, a Young Guns United a Titánokat, Gorillákat és Rosszcsontokat fogja egybe, és a nyugati ágon végzett a harmadik helyen. Az alapszakaszbeli mérlege ötven százalékos lett, hiszen legyőzte Fehérvár Enthroners (14-9) és a Győr Sharks gárdáját (28-4), viszont kikapott a Bratislava Monarchs-tól (8-40)és a Budapest Wolves-tól (0-40).

A keleti elődöntőre kiválóan előkészítették a felsőzsolcai városi pályát, de az időjárás nem volt éppen kegyes a csapatokhoz és a nézőkhöz. A Steelers alkalmazkodott jobban a körülményekhez, elviselte az esélyesség terhét is, és végül 23-8-ra nyert.

Ami a másik párharcot illeti, a Budapest Wolves ellen e szezonban magyar csapat még nem szerzett pontot, s ez jól mutatja a címvédő játékerejét. De a támadójátéka is igazán hatékony, hiszen minden meccsen minimum 40 pontot szerzett. Az évad egyik legjobb meccsét a Bratislava Monarchs Junior Teammel vívták a „farkasok”, azt a találkozót 50-25-re nyerték meg. A keleten végül a második helyen záró Wanderers simán elbukta a Miskolc Steelers elleni csoportrangadót (8-27), ugyanakkor az alapszakasz utolsó fordulójában a Nyíregyháza Tigers elleni sorsdöntő jászberényi meccsen valósággal lesöpörte ellenfelét a pályáról (36-0). Ezen a találkozón Gajarszki Ádám egymaga három TD-t jegyzett.

A Wolves és a Wanderers elődöntőjében, Láng Sporttelepen, az angyalföldi Rozsnyai utcában megtört a jég, hiszen a látogatóknak, ebben a szezonban az első magyar együttesként, sikerült a Wolves endzone-jába juttatniuk a tojáslabdát. Ennél többre azonban nem futotta az erejükből. A „farkasok” a nagyszünetre 26-6-os előnyt építettek fel. A folytatásban a Wanderers faragott a hátrányából (32-18), az utolsó negyedben azonban már csak a vendéglátók gyarapították pontjaik számát, és végül 46-18-ra diadalmaskodtak.

Az U19-es bajnokság november 19-i döntőjében tehát a Wolves és a Steelers találkozik. a Junior Bowl megrendezésére hétfőig pályázhatnak a klubok.

Az alapszakasz végeredménye
Nyugati csoport: 1. Budapest Wolves 4 győzelem/0 vereség, 2. Bratislava Monarchs Junior Team 3/1, 3 Young Guns United 2/2, 4. Fehérvár Enthroners 1/3, 5. Győr Sharks 0/4
Keleti csoport: 1. Miskolc Steelers 4/0, 2. Wanderers 3/1, 3. Nyíregyháza Tigers Juniors 2/2, 4. Újpest Bulldogs 1/3, 5. Budapest Cowbells Jr. 0/4
A pozsonyiak az alapszakaszban nem tudták végig vállalni a 11 fős focit, ezért nem juthattak elődöntőbe.
Egyéni statisztikák
Legtöbb passzolt touchdown: Gasparik Gergely (Wolves) 9
Legtöbb futott touchdown: Tóth Gábor (Tigers) 4
Legtöbb elkapott touchdown: Flaskay Máté (Wolves) 3
Visszahordott touchdown: Nagy Kevin (Cowbells), Benke Ábel (Wolves), Bakos Bence (Young Guns) 1-1
Legtöbb szerzett interception: Román Bálint (Tigers) 2
Mezőnygól: Manhertz Péter (Wolves) 1

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS