WTCC: Nem lesz csapatutasítás a Hondánál

WTCC

2016. szeptember 10. szombat, 09:27

Szerző: Balogh Tamás; Fotó: WTCC Media

A japán forduló után Tiago Monteiro és a citroenes Yvan Muller azonos pontszámmal áll a tabella második helyén, a franciát azonban legutóbb elengedte világbajnok csapattársa. Mi a helyzet a Hondánál?

Érdekesen ért véget múlt vasárnap a túraautó-világbajnokság második versenye Motegiben, hiszen a magabiztosan vezető Jose Maria Lopez az utolsó előtti körben átadta a győzelmet Yvan Mullernek. Az argentin még így is bebiztosította harmadik vb-címét – már amennyiben a thaiföldi fordulót tényleg törlik –, a francia pedig feljött az összetett második helyére Tiago Monteiro mellé. Lopez részben önszántából, részben azonban a Citroen érdekeit is szem előtt tartva tette ezt a gesztust Muller felé, de vajon a Honda is fog-e alkalmazni csapatutasítást annak érdekében, hogy portugál versenyzőjüké legyen a tabella második helye?

honda-wtcc-termas

„Egy nagyon szép gesztus volt Pechitótól, s ha ők így akarják bebiztosítani a második helyet, akkor mi is játszhatunk így, de az elejétől kezdve nem ez a szándékunk” – nyilatkozta a Honda Europe motorsport-menedzsere, William De Braekeleer a TouringCarTimes.com hasábjain. „A szezon hátralévő részében a futamgyőzelmekre koncentrálunk, és ha ezt úgy tudjuk megtenni, hogy közben segítjük Tiagót, akkor miért is ne? De ez a versenyzők döntése, nem akarom egyik pilótánkat sem erre kérni. Ha Tiago megszerzi a második helyet, akkor az egy igazán megérdemelt siker lesz, nem pedig egy ajándék siker.”

Természetesen maga Monteiro is ismertette a saját álláspontját: „Nincs túl nagy különbség, hogy másodikként, harmadikként vagy negyedikként végzel, de nyilván jó érzés. Volt már néhány olyan szezonom, amikor sokáig a második vagy harmadik helyért harcoltam, de aztán valami elromlott, így mindig csak a negyedik-ötödik pozíciót szereztem meg, szóval szeretnék második lenni a bajnokságban. Nem tudom, hogy Rob és Norbi segíteni fog-e nekem. Remek a kapcsolat köztünk, szóval remélem, hogy segítenek, ha tudnak.”

Rob Huff úgy érzi, hogy a Citroenek taktikája kissé igazságtalan velük szemben addig, amíg a Honda részéről többen is versenyben vannak még az előkelő helyezésekért (a brit és Michelisz Norbi hátránya sem túl nagy Monteiróék mögött). A 2012-es világbajnok szerint a múlt hétvégén is rengeteg pontot vettek el egymástól, viszont az esetleges segítség attól függ, a Honda mennyire szeretné megszerezni az ezüstérmes pozíciót. „Egyszerűen a legjobb munkát szeretném végezni és a lehető legtöbb győzelmet szerezni a Hondának” – tette hozzá Huff.

Forrás: www.formula.hu – RSS