Zajlanak az olimpiai előkészületek

87 nappal a játékok megnyitója előtt, április utolsó napján az úszókkal és a lovassport képviselőivel folytatódott a Magyar Olimpiai Bizottság párizsi konzultációs sorozata. A Magyar Lovassport Szövetséget Stróbl Dorottya főtitkár és dr. Jármy Miklós elnökségi tag, állatorvos, a Magyar Sportlótenyésztők és a Magyar Félvér Tenyésztők Országos Egyesületének elnöke képviselte. 

A megbeszéléseket a MOB részéről Fábián László főtitkár és dr. Bartha Csaba operatív igazgató vezeti. Jelenleg a MOB és a szövetségek között finomhangolás zajlik, konkrét részletekre kiterjedő egyeztetés többek közt a sportági létszámokról, az utazásról, akkreditációkról, szállásokról, a felkészülés célegyeneséről.

Mint ismert, Kaizinger Balázs a 2023. december 31-ei C csoportos ranglista alapján kvalifikált nemzeti kvótát lovastusában. A Nemzetközi Lovas Szövetség (FEI) február 19-én kelt levelében tette hivatalossá a Magyar Olimpiai Bizottság számára Magyarország lovastusa kvótáját. A zalaegerszegi születésű lovas a Magyar Olimpiai Csapat (egyik) rangidőse lehet.

Az olimpiai lovastusa versenyt a versailles-i kastély parkjában rendezik. 16 csapat vívta ki a párizsi részvételt, ezek három-három tagja egyéni induló is. A 65 fős mezőny maradék 17 helyét a 2023 végén lezárt olimpiai ranglista alapján osztották ki úgy, hogy mind a hét régió legalább két-két indulási jogot kapjon. A nyolc éve Németországban dolgozó és versenyző Kaizinger Balázs az olimpiai felkészülési program lovasa.

A megbeszélésen a MOB és a Lovas Szövetség képviselői egyeztették többek között a ló szállításával és ellátásával kapcsolatos komoly logisztikai feladatokat, amelyekhez  több szakemberre is szükség van. A ló doppingvizsgálata miatt a MOB minimumkövetelményeit is módosítani kellett, erről a MOB a május 11-ei közgyűlésén fog döntést hozni.

A MOB Párizs tekintetében 25-26 sportágban összesen 175-190 fős csapattal számol, jelenleg 153 kvótával rendelkeznek a magyar sportolók.

Legutóbb az 1996-os atlantai olimpián szerepelt magyar lovas az olimpián – akkor a lovastusa egyéni (Nemtin Anita, 19. hely) és csapatversenyében (Herczegfalvy Tibor, Schaller Gábor, Sós Attila és Tuska Pál, 13. hely) öt magyar indult –, így most 28 év után szurkolhatunk újra lovasunknak.

Forrás: Magyar Olimpiai Bizottság https://olimpia.hu/

Fotó: MOB-Média/Szalmás Péter

Magyar Lovassport Szövetség