Szinte minden héten kerül az asztalra valamilyen krémleves. Az a jó benne, hogy ha van otthon pár szem burgonya, utána már csak a kiegészítőt kell megtalálni, hozzáadhatjuk, ami éppen a hűtőben van. De ebben a friss zöldségdömpingben előre készülhetünk is alapanyagokkal.
Elkészítési idő: kb. 40 perc
Hozzávalók:
- 1 nagy fej zellergumó
- 4-5 szem közepes burgonya
- ½ fej vöröshagyma aprítva
- 2 evőkanál olaj
- 2 dl főzőtejszín
- 25 dkg csiperke gomba
- só, bors, szerecsendió
A vajon a hagymát megdinszteljük. A zellert és a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A megdinsztelt hagymához adjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Sózzuk, és ½ kávéskanál őrölt szerecsendiót adunk hozzá. Lefedjük, és puhára főzzük. Közben a szeletelt csiperkét kevés olajon megdinszteljük, majd lepirítjuk. Amikor a zöldségek puhák, botmixer segítségével pépesítjük, megszórjuk frissen őrölt borssal és felöntjük a tejszínnel. Ezzel még összeforraljuk, ha szükséges, adunk hozzá tejet. Tálaláskor teszünk bele a pirított gombából.
Tipp! Ha van egész szerecsendiónk, akkor az a legfinomabb, ha mi reszelünk belőle a levesbe. Finomabb, mint az őrölt.
Jó tudni! A zeller, petrezselyem, zellergumó vízhajtó hatású. Ha nem szeretnénk bele burgonyát tenni, akkor használjunk csak zellert, legalább dupla adagot, és számoljunk vele, hogy az íze sokkal intenzívebb lesz.
Zeller |
Burgonya |
Csiperke |
Főzőtejszín |
|
Energia |
42 kcal |
69 kcal |
39 kcal |
120 kcal |
Fehérje |
1,5 g |
1,6 g |
5,9 g |
3,2 g |
Zsír |
0,3 g |
0,1 g |
0,2 g |
10 g |
Szénhidrát |
9,2 g |
15,7 g |
3,3 g |
4,3 g |