Zelleres burgonyakrémleves – Egészségséfünk receptje

Szinte minden héten kerül az asztalra valamilyen krémleves. Az a jó benne, hogy ha van otthon pár szem burgonya, utána már csak a kiegészítőt kell megtalálni, hozzáadhatjuk, ami éppen a hűtőben van. De ebben a friss zöldségdömpingben előre készülhetünk is alapanyagokkal.

Elkészítési idő: kb. 40 perc

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej zellergumó
  • 4-5 szem közepes burgonya
  • ½ fej vöröshagyma aprítva
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 25 dkg csiperke gomba
  • só, bors, szerecsendió

Zelleres burgonyakrémleves - Egészségséfünk receptje

A vajon a hagymát megdinszteljük. A zellert és a burgonyát meghámozzuk, kockákra vágjuk. A megdinsztelt hagymához adjuk, felöntjük annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje. Sózzuk, és ½ kávéskanál őrölt szerecsendiót adunk hozzá. Lefedjük, és puhára főzzük. Közben a szeletelt csiperkét kevés olajon megdinszteljük, majd lepirítjuk. Amikor a zöldségek puhák, botmixer segítségével pépesítjük, megszórjuk frissen őrölt borssal és felöntjük a tejszínnel. Ezzel még összeforraljuk, ha szükséges, adunk hozzá tejet. Tálaláskor teszünk bele a pirított gombából.

Tipp! Ha van egész szerecsendiónk, akkor az a legfinomabb, ha mi reszelünk belőle a levesbe. Finomabb, mint az őrölt.

Jó tudni! A zeller, petrezselyem, zellergumó vízhajtó hatású. Ha nem szeretnénk bele burgonyát tenni, akkor használjunk csak zellert, legalább dupla adagot, és számoljunk vele, hogy az íze sokkal intenzívebb lesz.

Zeller

Burgonya

Csiperke

Főzőtejszín

Energia

42 kcal

69 kcal

39 kcal

120 kcal

Fehérje

1,5 g

1,6 g

5,9 g

3,2 g

Zsír

0,3 g

0,1 g

0,2 g

10 g

Szénhidrát

9,2 g

15,7 g

3,3 g

4,3 g

Forrás: www.egeszsegtukor.hu – RSS