Zubor Atila a pofonokról és az edzők tekintélyéről

Bár a 100 méteres gyorsúszásban Hajós Alfréd volt az első olimpiai bajnok és Halmay Zoltán az első világcsúcstartó, később a magyar úszósportban nagy volt az űr a sprintszámban. Sokáig Zubor Attila volt az egyetlen, aki a nemzetközi élvonalba jutott. A 2001-es világbajnokságon ötödik lett, az akkor felállított országos rekordja csak tizenegy évvel később dőlt meg, vb-döntőben pedig tizennyolc évig nem járt más magyar. Zubor Attila manapság gyerekeket tanít úszni. Szóba került vele David Hasselhoff, a régi idők jogos pofonjai és Eric, az angolna is.

Ugye nézte a Baywatchot annak idején?
– Hogyne! – vágja rá Zubor Attila. – Nem feltétlenül a történet miatt, hanem mint sokan mások, a csajokért, de sejtem, mire vonatkozik a kérdés.

– Amikor rákerestünk a Zubor Attila névre, a legtöbb friss találat a magyar vízimentő-válogatott szövetségi kapitányaként hivatkozott önre. Ebben a pozícióban igazán elárulhatja, hogy a népszerű amerikai sorozatban látottaknak mennyi közük volt a valósághoz.
– Egy vízimentő szigorú protokoll alapján teszi a dolgát. Nem emlékszem, hogy ezt minden részben bemutatták-e, de nagyságrendileg törekedtek a realitásra. Például lokalizálni, majd kihúzni egy ájult testet a vízből, nem kis meló. David Hasselhoff meg a Baywatch ugrik be az embereknek a vízimentésről, de ez egy létező sportág, amelyet a tengerparttal rendelkező országokban komolyan űznek. 2016 óta vagyok szövetségi kapitány, úszókból, uszonyosokból válogatjuk a csapatot, vannak már érmeink a világ- és Európa-bajnokságról.

Hogyan képzeljünk el egy versenyt?
– Többnapos kihívás medencében, nyílt vízen és a parton egyaránt. Része a balesetszimuláció, amikor időre kell menteni, de ezenkívül is változatos feladatokat adnak fel. Számos eszközt használunk, hevedert, babákat, szörfdeszkát; a homokban futástól az akadályúszásig nagyon látványos versenyszámok vannak.

Zubor Attila úszóiskolája is bevétel nélkül maradt

– A vízimentést értjük. Mellette Tökölön vezeti a saját úszóiskoláját, a Zubor Úszósulit. November óta az uszodák is megsínylik a járványügyi korlátozásokat. Hogyan viseli ezt az időszakot?
– Semmilyen bevételünk nincsen, de próbálom az oktatóimat állományban tartani. Az egészség a legfontosabb, ugyanakkor nagyon várjuk már a nyitást, mert úszni meg kellene tanulniuk a gyerekeknek. Mi végezzük a Szigetszentmiklósi Tankerület nyolcvan százalékának a kötelező úszásoktatását, amely sikeres együttműködés eredménye. A kétezres évek elején, még aktív sportolóként, napi két edzés mellett kezdtem el dolgozni. Egy olimpikonnak az első huszonöt éve az életműve, akkor fejezi be a karrierjét, amikor más elkezdi az életét. Szerencsés vagyok, nekem a munka átfedésben maradt a hobbival, negyven éve a medencében vagy a partján létezhetek.

– Ott, mármint a medence partján a legnagyobb magyar úszóedző állt ön mellett. Milyen ember volt Széchy Tamás?
– Kemény, de igazságos volt az Öreg. Mindig kitűzött egy célt, követelt, de csak azt akarta látni, hogy mindent kiadsz magadból. Például egy fárasztó edzés végén azt mondja, száz gyorson ötvenöt másodperc alatti idővel lehet hazamenni. Első próbálkozás 55,2, utasít, hogy újra. Másodjára 55,3 – újra! Harmadjára padlógázzal mész, de legbelül érzed, nincs meg az idő, sőt az is lehet, ötvenhatnál állt meg a stopper, mert elhagytad a sapkádat, gatyádat a nagy erőlködésben. Erre az Öreg közli, 54,9, na ugye, hogy meg tudod csinálni, te hülye! Ellentmondást nem tűrően tiszteltük. Eszünkbe nem jutott megkérdőjelezni. Manapság ez a fajta tisztelet elveszett.

– Mire gondol?
– A tanároknak, oktatóknak, edzőknek már nincs és nem is lehet olyan tekintélyük, mert egy hangos szó vagy egy csúnya nézés is rossz színben tüntetheti fel őket.

(A teljes írás a magyarnemzet.hu/sport oldalon olvasható.)