11-12 aranyra számítunk Pekingben

A sportági szövetségek elvárásai alapján 11-12 aranyéremre számíthat Magyarország a 2008-as pekingi játékokon – hangzott el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szombati közgyűlésén.

Schmitt Pál elnök és Kamuti Jenő főtitkár is jelezte az optimistának tartott elképzelésekkel kapcsolatban, hogy az elvárások körülbelül fele szokott realizálódni. Ezzel kell számolni a 22-24 tervezett érem és a 196-233 olimpiai pont megszerzése esetén is. Az összesítés szerint 234-258 sportoló nyerhet indulási jogot. A MOB felvette tagjai közé a Magyar Versenyszánkó Szövetséget és a Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézetet (NUSI).

A MOB 2006. évi gazdálkodásáról kiderült, hogy a bevétel és a kiadási oldal is nőtt a tervezetthez képest, előbbi jobban. A szervezet saját bevétele meghaladta a 400 millió forintot. A kiadások között a legnagyobb tétel az olimpiai felkészülés sportszakmai támogatása 178 millióval. Idén a MOB saját bevételeiből 75 millióval támogatja a szövetségeket és 20 millióval a klubokat. A közgyűlés felhatalmazta az elnökséget, hogy döntsön az üresen és per alatt álló Balogh Tihamér utcai székház sorsáról és esetleges eladásáról. (A MOB jelenleg a Magyar Sport Házában székel.)

A közgyűlés elfogadta a szervezet doppingellenes szabályzatának tervezetét. A tanácskozás zárásaként a MOB-díjak átadására került sor. Elismerésben részesült Budavári Ágota, az OSEI klinikai szakpszichológusa, Makovecz Éva, a Csik Ferenc Általános Iskola és Gimnázium igazgatója, Hetényi Antal, a KSI cselgáncs-szakágvezetője, Juhász Sándor, az Atomerőmű SE ügyvezető igazgatója, Juhos József egykori válogatott, BEK-győztes asztaliteniszező, a szövetség alelnöke, MOB-tag és Tóth József, a Heraklész Program igazgatója.

www.hirextra.hu