150 nap múlva Európa-bajnokság és Kontinentális Olimpiai Kvalifikációs Regattát Szegeden!

Kevesebb, mint öt hónap múlva kerül sor A magyar evezés történetének legrangosabb felnőtt világversenyére Szegeden. 2024. április 25-28. között rendezzük a 2024. évi Európa-bajnokságot és az Európai Kontinentális Olimpiai Kvalifikációs Regattát. Már gőzerővel zajlanak az előkészületek.

Az előkészületek jegyében a Szegedi Nemzeti Kajak-Kenu és Evezős Olimpiai Központban sort került az első helyszíni egyeztetésre a Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) képviselőivel. A World Rowing részéről: Matt Evans (esemény menedzser), John Hedger (technikai delegátus) és Steffen Rapp (a WR Productions képviselője és a televíziós közvetítésért felelős személy) vettek részt az egyeztetésen.

A Magyar Evezős Szövetség részéről Szántó Éva, a Szervező Bizottság Elnöke, Pignitzky Borbála, a Szervező Bizottság ügyvezetője és Herkules János, a Szervező Bizottság versenyigazgatója volt jelen. Az úgynevezett site visit keretén belül a Magyar Evezős Szövetség nevében Cseh Ottó, a MESZ elnöke aláírta a verseny szervezésére vonatkozó megállapodást is.

A párizsi olimpiát megelőző egyik legnagyobb téttel bíró nemzetközi evezős versenyre várhatóan 38-40 országból mintegy 1200 résztvevő (sportoló, szakvezető, kísérő) érkezik.

Az olaszországi Sabaudia a visszalépett a 2024-es Európa-bajnokság megrendezésétől, ezért a Nemzetközi Evezős Szövetség (World Rowing) és az Európai Evezős Szövetség (European Rowing) új pályázatot írt ki a kontinensviadal megrendezésére. A Magyar Evezős Szövetség sikerrel pályázott a 2024. évi Európa-bajnokság és az Európai Kontinentális Olimpiai Kvalifikációs Regatta rendezési jogára.

Magyarország legutóbb 53 évvel ezelőtt rendezett felnőtt evezős kontinensviadalt, 1970-ben a XVII. Női Evezős Európa-bajnokságot a tatai Öreg-tavon. Először 1933-ban, 90 esztendővel ezelőtt Budapesten, a Margitsziget pesti Duna-ágában rendezhettünk Eb-t. Pályáztunk a 2013. évi felnőtt Európa-bajnokság megrendezésére, ám akkor egyetlen szavazattal alulmaradtunk Sevillával szemben. A Magyar Evezős Szövetség 1989-ben az Ifjúsági világbajnokság mezőnyét látta vendégül Szegeden, 1996-ban, és 2019-ben Masters (veterán) világbajnokságot rendezett a Velencei-tavon. Utóbbi minden idők második legnépesebb mezőnyét vonultatta fel az evezős Masters világbajnokságok történetében.

A 150 nap múlva Európa-bajnokság és Kontinentális Olimpiai Kvalifikációs Regattát Szegeden! bejegyzés először Magyar Evezős Szövetség / Hungarian Rowing Federation-én jelent meg.

Magyar Evezős Szövetség