Evezős triatlon Budapesten és Mohácson

November 25-én két helyszínen a fővárosban a Margitszigeten és Mohácson került megrendezésre a hagyományos evezős triatlon. Ilyenkor ősszel, a vízi szezon végeztével egyre inkább fókuszba kerülnek az evezés több kiegészítő sportága: az evezős ergométerezés, a futás, és az úszás. A két versenyt a Danubius Nemzeti Hajós Egylettel, illetve a Mohácsi Torna Egylettel rendeztük. A legfiatalabb indulók a 11 évesek voltak.

Fotó: Danubius Nemzeti Hajós Egylet

Ősszel az időjárás egyre ritkábban engedi meg, hogy az evezősök vízre szálljanak, egyre markánsabban megjelennek az edzéstervekben a szárazföldi tréningek, amelyek kiemelten fontosak sportolóink számára. A triatlon révén utánpótlás korú versenyzőinket is szeretnénk ösztönözni, egyúttal oldani a monoton szárazföldi edzések ritmusát, és felmérni képességeiket.

Az evezős triatlon versenynek hagyományosan két, Duna melletti helyszín ad otthont. A Margitszigeten kilencedik alkalommal került sor a Budapesti Evezős Triatlonra, mintegy kétszáz folyamkilométerre délre pedig tizenegyedik alkalommal rendezték a Mohácsi Evezős Triatlont.

Fotó: Mohácsi Torna Egylet

Az Evezős Triatlon menete:

  • 2000 méter evezős ergométerezés
  • Budapesten 5200 méter futás (a Margit-szigeten a futókörön), Mohácson 4800 méter
  • Budapesten 400 méter úszás szabadon választott úszásnemben a Hajós Alfréd Uszodában, Mohácson 396 méter a Mohácsi Uszodában
Fotó: Danubius Nemzeti Hajós Egylet

Korosztályonként, illetve nemenként az összesített időeredmények alapján hirdettünk végeredményt egyéniben, és csapatban.

A fővárosban újdonságként ez évben „Legjobb klub férfi és női” kategóriában külön díjat írunk ki, melyben az adott klub egyéniben legjobb ergométer, futás, úszás eredményének összideje számított.

Fotó: Danubius Nemzeti Hajós Egylet

A Budapesti Evezős Triatlonon a többi között rajthoz állt Pétervári-Molnár Bendegúz is.

A Evezős triatlon Budapesten és Mohácson bejegyzés először Magyar Evezős Szövetség / Hungarian Rowing Federation-én jelent meg.

Magyar Evezős Szövetség