2017-ben Győrben gyúlhat fel az olimpiai láng

image

Győr városa esélyes az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (European Youth Olympic Festival/EYOF) rendezésére, amelynek révén hazánk első ízben adhatna otthont olimpiai versenynek.

Az Európai Olimpiai Bizottságok Szervezete (EOC) a múlt héten, Szocsiban megtartott közgyűlésén alkalmasnak találta, egyúttal kiválóra értékelte Győr pályázati szándékát. A Magyar Olimpiai Bizottság és a város közös sajtótájékoztatóján, 2011. december 2-án Gyulay Zsolt a MOB alelnöke visszatekintett az idén 116 éves szervezet múltjára. Mint mondta, az elmúlt bő egy évszázadban voltak nagy sikerek, sportdiplomáciai mérföldkövek.

Magyarország a korábbiakban többször pályázott arra, hogy olimpia házigazdája legyen, de különböző okok miatt nem lehetett az sem 1896-ban, sem 1920-ban. Kandidáló volt 1944-ben és 1948-ban is, 1960-ban pedig Róma mögött Budapest volt a tartalék helyszín.

Hozzátette, az EYOF nem csupán egy sportesemény, annál sokkal több. Magyarország és Győr számára egy bemutatkozási lehetőség, kulturális fesztivál, a fiatalok mozgósításának egyik leghatékonyabb eszköze.

Borkai Zsolt polgármester, a MOB elnöke kiemelte, Győr városa egy olyan esemény helyszíne lehet 2017-ben, amelyre az egész világ odafigyel. Egy ilyen rendezvény sikere akár évtizedekre is megalapozhatja Magyarország sportbéli fejlődésének irányát. Győr rendezési esélyei jók, hiszen egyedül pályázik az eseményre.

A kormánygarancia révén komoly infrastrukturális fejlesztések várhatók a következő években, így egy új uszoda, új sportcsarnokok építése, vagy éppen más, már meglévő létesítmények felújítása.
Ezek a fejlesztések azonban nem csak a nyolc napos ifjúsági olimpia lebonyolítását szolgálják, hiszen azok utána is hasznosíthatók, itt maradnak a győriek számára.

Dr. Nagy Zsigmond a MOB nemzetközi igazgatója hangsúlyozta, a rendezés elnyerése sporttörténeti jelentőséggel bírna Magyarország számára, amikor is megmutathatjuk, hogy egy ilyen jelentős, kilenc sportágból álló rendezvény lebonyolítását is hazánkra lehet bízni.

A győri sajtótájékoztatón részt vett Bardóczy Gábor is, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) Sportért Felelős Államtitkárság Sportszakmai Főosztályának vezetője. Az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) egyébként 1991 óta létezik, kétévente rendezik meg, és ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint egy nagy Olimpia.

A fesztivált tehát ugyanúgy jellemzi az ötkarika, az olimpiai láng, a nyitó és záróünnepség, vagy éppen az olimpiai falu rendszere. A 14-17 éves korosztály kilenc sportágban versenyez, atlétika, kerékpár, torna, judo, úszás, tenisz, kosárlabda, kézilabda és röplabda számokban. A korábbi években számos olyan magyar sportoló vett részt az EYOF-on, aki a felnőtt mezőnyben is kiemelkedő eredményeket ér el, így például Cseh László, Risztov Éva, Zsivóczky Attila, Hosszú Katinka, Böczögő Dorina, Verrasztó Evelyn vagy Verrasztó Dávid.

A legutóbbi, 2011-es EYOF-ot Törökországban, Trabzonban rendezték, ahol a magyar csapat a 49 résztvevő országból a hatodik helyen végzett az éremtáblázaton (öt magyar aranyérem született).