A bajok forrása

“Olyan hibákat követtünk el, amilyeneket ezen a szinten nem szabad, és ebből tanulnunk kell.” Ugye, ismerős? Nem csak a futballban, bármelyik csapatsportban ez a visszatérő mondat a vereségek idején, mondhatjuk, unos-untalan. Mintha lenne bármi értelme, hiszen az nyilvánvaló, hogy a hibákból sokat lehet tanulni, ám amikor a kudarcok csaknem mindennapossá válnak, akkor az okulásnak legfeljebb elméleti a haszna. Alighanem a képességek környékén kell keresni a bajok forrását.

Marco Rossinak hamar eljár a szája

Attól tartok, igaz ez a hétfői, szlovákoktól elszenvedett vereségre is. Az első kapott gólnál hibázott több védőnk, hibázott a lest be nem intő asszisztens, a másodiknál ismét bakizott néhány magyar futballista, és egyikük sem azért tette, mert gyengén akarta volna tenni a dolgát. A jobb éppen attól jobb, hogy kevesebbet hibázik, nem a szerencse számlája, ha az egyik csapat sok helyzetet elpuskázik, a másik a kevesebbel is többre jut. Hibázhat az edző is, például rosszul, vagy legalábbis vitathatóan cserél, ez is megtörtént hétfőn, és mindebből az kerekedett ki, hogy Szlovákia fél éven belül másodszorra is legyőzte a magyar válogatottat.

Tanulni azonban tényleg nem árt, például profi módon kezelni az eredményt. Marco Rossi egy esztendeje mutatkozott be szövetségi kapitányként, de már két meccsre a lelátóra kényszerült, mert keresetlen őszinteséggel vágta a játékvezetők arcába a véleményét. Az eltiltása után ezt mondta: „Az érzelmeim, a szenvedélyem sokszor túlzottan el tudnak ragadni egy-egy mérkőzés alatt, és ez nem helyes dolog. Ezen mindenképp változtatni szeretnék a jövőben.”

Ehhez képest hétfőn a képek tanúsága szerint Dzsudzsák Balázs a száját befogva ráncigálta el őt a spanyol Antonio Mateu Lahoz közeléből, nehogy kijöhessen onnan egy olyan szó vagy mondat, amelyet újabb eltiltás követ, és a horvátok ellen október 10-én a kapitány ismét csak a szurkolók számát gyarapíthatja – munkahelye, a kispad helyett a lelátón. Baráth Botondnak nem volt ilyen szerencséje, az ő száját nem fogta be senki sem, ki is állították. Rossi erről ezt mondta a Nemzeti Sportnak: „Ne szépítsük, ostobaságot csinált. Nemzetközi szinten sokkal higgadtabban kell viselkednie, tanulnia kell az esetből.”

Olasz lévén talán nem ismeri a mondást a bagolyról és a verébről.

(mno.hu / Pajor-Gyulai László)