A bíróké a világ

A Birkózó Világszövetség (UWW) egységesítette a passzivitás értékelését a kötöttfogásban: minden korosztályban eltörölte a választható térdelő helyzetet. Lévai Zoltán, a szövetség utánpótlás-vezetője szerint visszafelé sül el a fegyver, csak a bírók hatalma lesz nagyobb.

Lakner Gábor A Törökországban megrendezett egyetemi világbajnokságon a Birkózó Világszövetség (UWW) a kötöttfogást érintő szabályváltoztatást jelentett be. A szeptember 28-án közzétett határozattól eltérően minden korosztályban egységesítették a passzivitás értékelését: az utánpótlás-korosztályok után felnőttek küzdelmében is törölték a passzivitás megadása utáni választható térdelő helyzetet. A jövőben kizárólag szőnyegre kényszerítés után lehet lenti küzdelemről beszélni.

A passzivitás megítéléseminden korosztályban
A vezetőbíró a passzív versenyzőt szóban figyelmezteti az aktívabb birkózásra anélkül, hogy a mérkőzést megállítaná. Amennyiben a bírók a figyelmeztetett versenyzőt továbbra passzívnak látják, a vezetőbíró anélkül, hogy a mérkőzést megállítaná, hangosan szól a versenyzőnek, a pontozólapra pedig P betű kerül. Ha a figyelmeztetett továbbra sem változtat, jön a következő hangos figyelmeztetés, ez a második P betű a pontozólapon, az ellenfél pedig egy technikai pontot kap. Ezt követően a pontozólapon a két P-t át kell húzni. Onnantól minden második passzivitás után jár egy technikai pont az ellenfélnek.

A szabályváltozásról megkérdeztük Lévai Zoltán szövetségi utánpótlás-vezető véleményét, aki szerint egyértelműen visszafelé sül el a fegyver.

„Az az elv mindenképpen jó, hogy egységesek a szabályok, hiszen nem szerencsés, hogy a fiatalok éveken keresztül gyakorolnak valamit, amit aztán a felnőttkorba lépve el is hajíthatnak, mert újra kell tanulniuk birkózni. Még azzal a törekvéssel is egyet tudok érteni, hogy az UWW az állásbirkózást akarja erőltetni, de ez a szabály így nem megfelelő. Két, megfelelően képzett versenyző mérkőzésén ugyanis a lenti küzdelem eltörlésével egészen egyszerűen nem születik pont, és a bírók fognak dönteni.”

Lévai Zoltán

Kevesebb lesz a látványos jelenet?

A riói olimpia után sportágon kívülről így is össztűz zúdult a birkózásra, hiszen úgy látszott, túl nagy szerepük van a bíróknak.

Lévai Zoltán szerint ezt követően egyenesen az ő kezükben lesz a döntés:
„Egyértelműen a nagyobb szerepe lesz a bíróknak a mostaninál is, ehhez nem kell nagy jóstehetség. Elsősorban a felnőttek között lesz ez probléma, mert azért az utánpótlásban még nem dominál annyira a taktika. De a junior-világbajnokság éremmérkőzésein hasonló lesz a helyzet, ott már higgadt versenyzők mérkőznek meg, akik nem csapkodnak feleslegesen a karjukkal. Nem adok sok időt ennek a szabálynak, fél-egy éven belül újabb változás következik.”

És hogy mi lehet a megoldás? Ahány embert kérdezünk, annyi javaslatot hallunk. Lévai Zoltán szerint például üdvözítő lenne, ha létezne döntetlen a sportágban, melyet követően húsz másodperces páros kapaszkodásból kellene eldönteni az összecsapást.

Akkor legalább a birkózók kezében lenne a döntés.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS