A bronz titkai

Kemény Erzsébet rendkívül boldog, hogy a tanítványa, Madarász Réka bronzéremmel térhet haza a lubini U17-es Európa-bajnokságról. Annak fényében főként, hogy sérülés miatt korántsem volt optimális a felkészülése.

Lakner Gábor Ahogy arról beszámoltunk, Madarász Réka bronzérmet nyert a lubini U17-es tollaslabda Európa-bajnokságon. Akkor még csak sejteni lehetett, hogy az OSC 16 éves versenyzője a későbbi győztestől szenvedett vereséget az elődöntőben, mára azonban kiegyenesedett a kérdőjel: Line Christophersen három játszmában megszerezte az aranyérmet. A kontinensviadal elképesztő dán aratással zárult, hiszen mindhárom párosuk Európa-bajnok lett, ráadásul a csapatversenyt is megnyerték. Egyedül fiú egyesben nem dán versenyző állt a dobogó legfelső fokára, ott az ír Nhat Nguyen diadalmaskodott.

Madarász Réka 3

Madarász Réka Lubinban  •  Forrás: Badminton Europe

A dán egyeduralmat a magyar versenyzők biztosan nem törik meg egyhamar – ez már a Madarász Rékát felkészítő Kemény Erzsébet megállapítása. Az edzőnő szerint minden téren hatalmas a lemaradásunk, így ellenük nem lehet sok keresnivalónk. De térjünk át Réka szereplésére, ami az előzetes kiemelés alapján nem volt váratlan, hiszen a harmadik-negyedik helyre rangsorolták.

„Réka mindenképpen érmet szeretett volna, de keményen meg kellett küzdenie érte. Ráadásul az Európa-bajnokság előtt hátsérüléssel bajlódott, sokat kellett kihagynia, és teljesen még most sem egészséges” – mondja az előzményekről Kemény Erzsébet, aki azóta dolgozik együtt az újdonsült Európa-bajnoki bronzérmessel, amióta az először ütött fogott a kezébe.

„Már kiskorában is rendkívül elszánt volt, mindig nyerni akart, és zömmel sikerült is. Technikailag képzett, fejben nagyon erős, és most már a fizikuma is megvan a jó szerepléshez. Sokat dolgozott az éremért, minden nap másfél-két órás edzésen vesz részt. Az Eb előtt Pécsett versenyzett – a sérülés miatt hosszú kihagyás után először –, és már ott látszott, hogy remek formában van. Épp ezért nem lepett meg, hogy szettveszteség nélkül jutott a négy közé. Olyan típusú versenyező, akinek ha megy a játék, akkor nagyon megy.”

Madarász Réka 4

Madarász Réka koncentrál  •  Fotó: Badminton Europe

Edzője úgy látja, az elődöntőben picit hitehagyottan ment fel a pályára, azért tudott viszonylag simán nyerni a dán rivális. Azzal együtt, ha megvan benne a korábban lobogó tűz, reális esélye akkor sem nyílt volna a győzelemre.

„Minden nap tartottam a kapcsolatot Rékával, és követtem a mérkőzéseit. Nagyon örülök a bronzéremnek, és bár közvetlenül az elődöntő után kicsit csalódott volt, most már Réka is így van vele. Egyedülálló tettet vitt véghez, hiszen korábban magyar versenyző még nem állhatott dobogóra ebben a korosztályban. Az ünneplésre ugyanakkor nincs sok idő, hiszen a hét végén már felnőttversenyen indul Budapesten, majd Olaszországba utazik, ifjúsági versenyre. Elsősorban felkészülésnek szánjuk a nemzetközi megméretést, a távlati célunk ugyanis a 2018-as ifjúsági olimpia, amely egyáltalán nem tűnik elérhetetlennek.”

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS