A debreceni akadémia az élen

A Debreceni Labdarúgó Akadémia végzett az élen a belga Double Pass cég által vizsgált 15 magyar labdarúgó-akadémia között. Az átvilágítást végző intézet 2013-ban kezdte meg a munkát, és már a kezdeti állapotfelméréskor is a cívis város állt az élen. A siker titkáról a szakmai igazgatót, Herczeg Andrást kérdeztük.

Majer Dániel Befejezte hároméves átvilágítását a belga Double Pass tanácsadó cég, amely során a magyar utánpótlás-nevelésben tizenöt akadémiát, illetve egyesületi műhelyt vizsgált. A rangsor élén a 2010 óta működő Debreceni Labdarúgó Akadémia áll, a sikerről a Lokit 2009-ben vezetőedzőként BL-főtáblára juttató, azóta már az akadémia szakmai igazgatójaként dolgozó Herczeg Andrást kérdeztük.

Forrás: dvsc.hu

A Debreceni Labdarúgó Akadémia főépülete belülről  •  Forrás: dvsc.hu

Az átvilágítást három éve kezdték a belgák, nagy alapossággal. „Ahogy minden akadémiának, nekünk is el kellett küldenünk a filozófiánkról, stratégiánkról, struktúránkról, szervezetünkről és megannyi egyéb dologról szóló dokumentumokat. Abból született az első audit, amelynek már akkor is mi álltunk az élén. Ezután a vezetők egyéves kurzuson vettek részt, rangos nemzetközi előadókat hallgattak, külföldi akadémiákat látogattak.”

Itt érdemes megjegyezni, hogy a kezdeti felmérés után kiadott Double Pass-jelentés a lehető legsiralmasabb állapotokat tükrözte vissza a magyarországi helyzetről. Gyakorlatilag azt a konklúziót lehetett levonni, hogy az utánpótlás-nevelés rendszere nem alkalmas az eredményes működésre, és a benne futballozó játékosok maximum az NB I-ig juthatnak el, de sokszor még addig sem.

Nincs koncepció, az edzői módszerek formalizálása nem elterjedt, az edzéscélok ritkán világosak, nincsenek külön, a kiemelt tehetségekkel foglalkozó szakemberek, nincsenek részletes pszichológiai, technikai és taktikai felmérések, és akár napestig sorolhatnánk a hiányosságokat. Ezek a tizenöt, vizsgált intézményre általánosan érvényes megállapítások, nem kizárólag a debreceni akadémiára vonatkoznak.

„Az egyéves képzés végén vizsgát kellett tenniük a vezetőknek az elsajátított tananyagból, majd következett a visszamérés. A Double Pass képviselői több napot töltöttek itt, azt vizsgálva, hogy mit tudtunk megvalósítani és beépíteni a tananyagból, miben tudtunk és miben akarunk még fejlődni.”

Már az egészen kicsikkel is foglalkoznak Forrás: dvsc.hu

Már az egészen kicsikkel is foglalkoznak  •  Forrás: dvsc.hu

Miután feldolgozták a tapasztaltakat, majd egyeztettek az akadémiák képviselőivel, elkészült a végső jelentés, amely nem számolt be kellő mértékű változásról. Sok helyen továbbra sincsenek egyéni edzéstervek, egyéni teljesítményelemzések, mérések, mérkőzésszerű gyakorlatok. Az edzések intenzitása gyakran túl alacsony és még sorolhatnánk.

Debrecenben – ezzel ellentétben – színvonalas szakmai munka folyik.

„Megerősítettek minket abban, hogy jó úton járunk. De tovább akarunk menni az úton, nyitni a világra, megismerni külföldi módszereket, ezért három portugál szakembert szerződtetünk, akik már munkába is álltak.”

Herczeg András

Herczeg András

„Kiemelték az akadémiánkon folyó csapat- és egyéni fejlesztési munkát. Régóta cégként dolgozunk, különböző – szociális, oktatási, tudományos stb. – részlegeink működnek, és mindegyiknek megvan a felelőse, amellett van saját pszichológusunk, mentáltrénerünk, fitneszedzőnk. Az edzések tartalmát is megfelelőnek találták, főként a taktikai célokkal zajlókat, amelyekben sok a pozíciós, mérkőzésszerű játék.”

Na de mi az, amiben a debreceni akadémia is komolyabb fejlődésre szorul? „A scoutingon, tehát a játékosmegfigyelésen szeretnénk javítani. Főként debreceni, Debrecen környéki gyerekekkel dolgozunk, kisebb a merítési lehetőségünk, tehát szeretnénk terjeszkedni. A pesti akadémiák helyzete ilyen szempontból jobb, ők országos szinten válogathatnak a gyerekekből.”

Lehet, hogy ha a debreceni akadémia továbbra is ilyen jól teljesít, előbb-utóbb Budapestről is oda mennek a fiatal focisták?

(Főoldali fotónk forrása: Czeglédi Zsolt/MTI)

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS