A fiúk a hetediken

Edzőmeccsel zárta az alpheni Európa-bajnokságot a fiú U19-es vízilabda-válogatott. A magyar csapat a hetedik helyért a házigazda hollandokat múlta felül, rendkívül magabiztosan.

Pusztai Viola Az egyéni sportágak a csapatsportok világversenyeivel szemben talán annyival kegyesebbek, hogy ha valaki kiesik a nyolc között, akkor ott csaknem vége a versenyének, nyalogathatja a sebeit. Jó, persze ki lehet tűzni célként az ötödik helyet, de ha éremért jöttél, nem vigasztal. A bronzmeccs résztvevőire szokás mondani, hogy két csalódott csapat csap össze, hát, akkor milyen jelző használható az 5-8. helyért játszó együttesekre?

A hetedik helyen végeztek a fiúk Forrás: waterpolo.hu

A hetedik helyen végeztek a fiúk  •  Forrás: waterpolo.hu

Ez persze kevésbé igaz a holland fiú U19-es vízilabda-válogatottra, merthogy az ember nem nagyon tud olyan emléket előkeresni az elmúlt évekből, hogy az „oranje” a fiúk mezőnyében a legjobbak között lett volna. Ehhez azért kellett az a baromi nagy szerencse, hogy a nyolcaddöntőben a németeket kapták, miközben két „nagyhatalom”, a horvátok és a montenegróiak egymással küzdöttek a negyeddöntőért. Apropó, utóbbi a kilencedik helyen végzett úgy, hogy a néhány hete az U18-as világbajnokságon ezüstérmet szerző csapatból többen is érdekeltek voltak az Eb-n is. Ahogy Horkai György a kontinensviadal előtt (és közben is) mondta: nem ártott volna átgondolni a nemzetközi szövetségnek, hogy ne egymás után rendezzék a két világversenyt.

A kis kitérő után vissza a hetedik helyért vívott mérkőzéshez, amelyen a papírformának megfelelően a magyar U19-es fiúválogatott „edzőmeccsel” búcsúzott az Eb-től. Az első negyedben még csak-csak tartotta magát a holland együttes, Nagy Ádámék egy-két góllal vezettek csak, a második játékrészben azonban állva hagyták ellenfelüket.

Folyamatosan nőtt a különbség, a hollandok több mint egy negyeden keresztül nem szereztek gólt, így az utolsó nyolc perc előtt már 13-4 volt az állás. A játék képe továbbra sem változott, a magyar csapat 17-5-re nyert, és ezzel megszerezte az Eb hetedik helyét.

A döntőbe este a magyarokat a negyeddöntőben botrányos körülmények között legyőző olaszok és a szerbek játsszák. Előbbi csapat az elődöntőben a 7-7-es rendes játékidőt követően ötméteresekkel győzte le a spanyolokat 12-10-re, utóbbi az Eb meglepetéscsapatának mondható oroszokat múlta felül 7-5-re.

FIÚ U19-ES EURÓPA-BAJNOKSÁG, ALPHEN (HOLLANDIA)
Csoportmérkőzések:
Magyarország–Málta 22-5 (6-3, 8-0, 3-2, 5-0)
A magyar gólszerzők: Manhercz K. 6, Vadovics V. 3, Szatmári 3, Lukács 3, Nagy 2, Teleki 2, Biros B., Burián, Simon
Magyarország–Görögország 10-8 (4-2, 3-3, 2-0, 1-3)
A magyar gólszerzők: Nagy Á. 3, Burián 2, Manhercz K. 2, Szatmári, Biros B., Teleki
Magyarország–Montenegró 10-7 (2-2, 2-2, 3–2, 3-1)
Gólszerzők: Manhercz K. 3, Vadovics V. 2, Nagy Á., Szatmári K., Simon H., Burián G., Csacsovszky E., ill. Saveljics 2, Moskov 2, Spaics, Gardasevics, Radovics
A D csoport végeredménye: 1. Magyarország 9 pont, 2. Görögország 6 pont, 3. Montenegró 3 pont, 4. Málta 0 pont
Negyeddöntő:  Magyarország–Olaszország 10-13 (3-5, 2-4, 2-1, 3-3)
Az 5-8. helyért: Magyarország-Horvátország 9-9, ötméteresekkel 12-13 (4-2, 3-1, 1-3, 1-3, ötméteresek: 3-4)
Gólszerzők: Szatmári 3, Manhercz K. 3, Nagy Á. 2, Teleki, illetve Zovic 3, Pejkovic 2, Herceg, Biljaka, Lazic, Buric
A 7. helyért: Magyarország–Hollandia  17-5 (4-2, 5-0, 4-2, 4-1)
Gólszerzők: Burián 5, Manhercz 4, Simon H. 3, Nagy Á. 2, Szatmári 2, Teleki, illetve Scherrenburg 2, de Meij, van den Burg, van Gent

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS