A hit varázslata

Kezdetben az edző, ifjabb Kiss Szilárd sem hitte, hogy továbbjuthat a csoportból az U19-es leány kézilabda-válogatott a valencia Európa-bajnokságon. A csapat azonban meggyőzte őt és mindenkit: bronzéremmel felérő negyedik helyet szerzett. A mester értékel.

reb Az U19-es valenciai Európa-bajnokság előtt készült beharangozónkban elszántan állította ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző, hogy hinni kell a csodában, azaz a világ- és Európa-bajnokot (Románia és Svédország) is „tartalmazó” csoportból be lehet jutni a nyolc közé. Akkor már ő maga is vallotta, amit állított. De nem volt mindig így:

stab

Csapatmunka  •  Fotó: eurohandball-valencia2015.com

„Elkezdtem felkészülni az ellenfeleinkre, és rájöttem, hogy túlságosan erősek. A franciákat éreztem más stílusú, de nagyjából azonos erejű csapatnak, viszont a románok és a svédek messzinek tetszettek. Aztán az egyik futóedzésen minden megváltozott. Az a típusú gyakorlás érthetően nem a legnépszerűbb, pláne nem az, amit akkor futottak. Kegyetlen adag volt. Mégis, iszonyatosan lelkesen biztatták egymást a lányok, mindenki lelkesen szurkolt a másiknak. Láttam a játékosokon, mennyire egységesek, milyen akarat van bennük. Addig inkább csak mondtam, hogy továbbjuthatunk, utána viszont hitelessé váltam, mert tényleg elhittem.”

S a csapat is. Kiss szerint a kézilabdában sokat lehet kompenzálni a küzdéssel, márpedig a csapat maximálisan hajtott. Az Európa-bajnoki negyedik helyezéssel pedig vissza is kapott valamit az élettől a tavalyi világbajnoki tizenötödik helyért. Mint ismert, akkor a lányok parádéztak a csoportban, de a legrosszabb pillanatban, a nyolcaddöntőben kikaptak Hollandiától. Eltemethették a kikapart gesztenyét.

„Ahogyan az egy évvel ezelőtti eredmény nem mutatott reális képet, mert több volt bennünk, most halkan jegyzem meg: nem biztos, hogy mi vagyunk Európa negyedik legjobb csapata” – teszi hozzá a mester, aki mindenképpen gratulál a csapatnak és a stábnak, hiszen Papp Györgyék mindig kitartottak mellette.

„Bronzéremmel ér fel a teljesítményük – mondja Marczinka Zoltán a szövetség szakmai és sportigazgatója az U19-es leányválogatott szerepléséről. – Előzetesen úgy látszott, hogy valódi bravúr lehet a továbbjutás, de hihetetlen mentális tartással, remek edzői munkával sikerült elérni. Nagyon meg kell becsülni a nagyszerű eredményt, hiszen kiemelkedő klasszisok nélkül, viszont óriási küzdéssel szerepelt jól a válogatott. Talán ez a legpozitívabb a jövőre nézve, ígéretes társulat ez.”

A sikerhez szükség volt a dabasi és szigetszentmiklósi fiúkra, továbbá az Érd és a siófok női felnőttcsapatára, akik a felkészülés hajrájában pályára léptek az U19-es lányok ellen. A csoportbeosztás miatt le kellett mondani a nemzetközi mérkőzéseket, hiszen közvetlenül az Eb előtt már senki sem akarta felfedni a kártyáit a riválisnak, így a hazai csapatok pörgették fel Monori Orsolyáékat.

csapat_frao_utan

Öröm a köbön  •  Fotó: eurohandball-valencia2015.com

A szövetségi edző szerint fontos momentum, hogy a korábbiakkal ellentétben a kiélezett meccseken az együttes képes volt koncentrált maradni, és elérni a megfelelő eredményt. Például, amikor a franciák és a norvégok ellen is a döntetlen jelentette az üdvösséget.

„Oroszország és Dánia egyértelműen kiemelkedett a mezőnyből, és a talán még a svédek tudtak egyenletesen teljesíteni. A végletekig kiegyenlített bronzmeccsben benne volt a döntetlen, persze ki tudja, hogy a hosszabbításban nyertünk volna-e. Azonban így is minden dicséretet megérdemel a társaság. A negyedik hely fontos megerősítés, jó úton járunk csapatként, és a lányok is, egyénileg.”

A kérdést, hogy szerinte kinek lehet helye a közeljövőben a felnőttválogatottban, Kiss udvariasan elhárította. Úgy érzi, sokat kell fejlődniük, számos lépcsőt kell még megmászniuk a játékosoknak. Ráadásul a továbblépés zálogának érzi, hogy – köszönve a klubok eddigi munkáját – a korosztályos versengés helyett mindenki inkább a felnőtt NB I-ben szerepeljen.

Az Eb-meccsekről részletesen beszámoltunk:
Csoportmeccsek: Svédország, Románia, Franciaország.
Középdöntő: Spanyolország, Norvégia.
Elődöntő: Oroszország
Bronzmérkőzés: Svédország

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS