A horvátlecke kész

KIKÜLDÖTT MUNKATÁRSUNK JELENTÉSE POZSONYBÓL. Nagy izgalmakat nem hozó mérkőzésen 31-22-re győztek a magyar lányok Horvátország ellen a pozsonyi ifjúsági kézilabda-világbajnokságon. Vasárnap a Franciaország–Svédország meccs győztese ellen, az ötödik helyért zárják a viadalt.

Roska Emese Boglárka  Keserű feladat várt az ifjúsági leány kézilabda-válogatottra: a négy közé készülő együttes két nappal ezelőtt egygólos vereséget szenvedett Norvégiától, így csak az 5-8. helyért kezdhetett újabb fejezetbe. Az első este még a búslakodásé volt, másnap aztán a megszokottnál több szabadidőt kaptak a lányok. Hajdu János szövetségi edző kiadta az ukázt: kapcsolódjanak ki!

csapat02

Újra győzelemnek örülhetett a csapat

A pihenő és vásárolgatás után péntek este persze nem maradt el a videózás és a következő feladatok átbeszélése. No, nem mintha az első ellenfél, Horvátország ismeretlen lenne a csapatnak. A felkészülés során kétszer is találkozott a két gárda, előbb kilenc, majd három góllal nyertek a magyarok.

„Minden mérkőzés más” – szögezték le a stáb tagjai az örök igazságot, amelyet az aktuális harcra is megfeleltethettünk. Mindenesetre ahogyan Háfra Noémi a szünnapon elmondta, a csapat kezdi kiheverni a negyeddöntős búcsú okozta sokkot, és meg akarja szerezni az ötödik helyet.

A negyeddöntőben mutatott parádés játéka után a horvátok ellen a kezdőben kapott helyet Márton Gréta és Suba Sára is. Nagy kedvvel kezdte az alakulat a mérkőzést, Hornyák Bernadett tíz perc alatt négyszer is beköszönt. Bár 9-5-nél a horvát tréner kért időt, kevéssel utána Pásztor Noémi talált be. Csakhogy a félidő derekára összehozott megnyugtató előny apadni kezdett, háromra zárkóztak a horvátok. A Suba helyére érkező Dányi Bernadett heteshárítással mutatkozott be, kevéssel a vége előtt pedig a remek képességű jobbszélső, Klujber Katrin átlövőként volt eredményes. Gyorsan érkezett a felelet, de így is 13-10-es magyar vezetéssel zárult az első félidő.

A fordulás után nem sokkal Klujber fellépett lövőnek, így Kuti Bettina jöhetett szélre. Lakatos Rita kétszer is jól tört be, s nőtt a fór, így Ivan Jerkovic ismét a kispadhoz szólította az övéit. Negyed órával a vége előtt állandósult a négy-öt gólos magyar előnyt, a gólok viszont olyan sűrűn estek, hogy a helyi szpíkernek komoly kihívást jelentett mindenkit felsorolni.

A hajrára aztán még jobban elléptek a fehérmezesek a riválistól, tíz perccel a lefújás előtt már 26-18-at mutatott az eredményjelző. Visszafogott, lassan csordogáló meccsen, a magyar szurkolótábor hangos biztatása mellett 31-22-es siker arattak Pásztor Noémiék, így vasárnap egy órától a Franciaország–Svédország csata győztesével vívják meg a csatát az ötödik helyért.

„A lányok túltették magukat a csalódáson, hogy nem jutottunk a négy közé – értékelt még a pályán Hajdu János szövetségi edző, aki azt is elmondta, a horvátok elleni két felkészülési meccs nem nyomott a latban. – Mindenki nagyon igyekezett, s bár voltak hibáink, sikerült fölényesen nyerni. Örülök annak, hogy jól működött a felállás a két balkezes játékossal, vasárnap pedig mindent megteszünk azért, hogy megszerezzük az ötödik helyet.”

Az öltözőbe vonuláskor elcsíptük a mindig mosolygós Márton Grétát. „Nagyon ráfért a csapatra a siker, mert kicsit el voltunk keseredve a negyeddöntőben elszenvedett vereség miatt. Ráadásul bennünk volt, hogy mindenképpen bizonyítani akarunk: mi igenis az élmezőnybe tartozunk! A meccs elején pedig még izgultunk. Jani bá’  a szünetben meg is jegyezte, nem érti, hogyan vezetünk három góllal, mert a mutatott játék nem erre utal. Azt hiszem, a pihenő alatt megnyugodtunk, ráadásul bárki szállt be később, sokat segített.”

S persze a szélső is leszögezte: mindent beleadnak vasárnap az ötödik helyért.

A vb-hez kapcsolódó korábbi anyagaink: beszámoló a vasárnapi érkezésről, hétfői szünnap, Magyarország–Kína,szerdai szünnap, Magyarország-Spanyolország, Magyarország–Kongó, interjú Siti Beátával, Magyarország–Svédország,Magyarország–Brazília, Hajdu János-interjúbeszélgetés az újoncokkal,Magyarország–Angola, Magyarország–Norvégia, beszélgetés Háfra Noémivel

IFJÚSÁGI LEÁNY KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG, POZSONY
5-8. helyért
MAGYARORSZÁG–HORVÁTORSZÁG 31-22 (13-10)
Játékvezetők: Emam, Hedeia (egyiptomiak)
MAGYARORSZÁG: Dányi, Hlogyik, Suba (kapusok). Fodor 4, Háfra 1, Hornyák 7 (1), Hudák, Klujber 4, Kuti 4, Lakatos 5, Márton 2, Pál, Pankotai, Pásztor 4, Szabó, Tóvizi. Szövetségi edző: Hajdu János
HORVÁTORSZÁG: Besen, Ecimovic, Safar (kapusok), Dobric, Franusic 1, Horvat, Japundza 6 (4), Jurlin, Kalcic 4, Karlovcan, Mikolic, Mrazovic 5, Mrden 6, Papac, Pavlovic, Plestikosic. Szövetségi edző: Ivan Jerkovic
Kiállítások: 6, ill. 4 perc
Hétméteresek: 1/1, ill. 5/4
Az 5-8. helyért:
15:00 Franciaország–Svédország
Elődöntők:
17:30 Norvégia–Dánia
20:00 Oroszország–Koreai Köztársaság
A világbajnokság eddigi helyezései
9. Egyiptom, 10. Angola, 11. Németország, 12. Brazlia, 13. Szlovákia, 14. Románia, 15. Spanyolország, 16. Szlovénia, 17. Japán, 18. Argentína, 19. Kazahsztán, 20. Kína, 21. Paraguay, 22. Chile, 23. Kongó, 24. Üzbegisztán

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS