A legfiatalabb aranyérmes

Nemrég indult retrórovatunk aktuális részében Marjorie Gestring teljesítményét idézzük fel, és hajtunk előtte fejet: az amerikai műugró az 1936-os olimpián mindössze 13 évesen (!) diadalmaskodott 3 méteren.

reb Sok szempontból emlékezetes marad az éppen nyolcvan évvel ezelőtt, Berlinben rendezett ötkarikás játékok. Az amerikai színebőrű atléta, Jesse Owens négy aranyérmet szerzett, ám Adolf Hitler, a később milliók haláláért felelős náci diktátor nem volt hajlandó kezet fogni vele. Az árja birodalom és fajelmélet ideájába nem fért bele, hogy fekete sportoló oktatja a világot…

marjorie_gestring01

Marjorie Gestring mindössze 13 évesen és 268 naposan lett olimpiai bajnok Berlinben

Szerencsére, a Harmadik Birodalom nem bizonyult olyan időtállónak, mint Owens vagy akár a 13 éves honfitársa, Marjorie Gestring eredménye. Gestring lett minden idők legfiatalabb egyéni aranyérmes olimpiai bajnoka (hosszú ideig pedig egyszerűen a legfiatalabb ötkarikás bajnok).

A hihetetlenül fiatal győztes gyermekkoráról, s hogy miként vágott a műugrásba, nem találni forrást, valamivel többet olvashatunk azonban arról, mi történt vele 1936-ban és később. A hazai olimpiai válogatón még a második helyen zárt Katherine Rawls mögött 3 méteren, ám Berlinben már ő bizonyult jobbnak. Gestring az utolsó ugrásával nyerte meg a versenyt, s alig jött ki a medencéből, Rawls már bajnokként üdvözölte a parton. Az amerikaiak egyébként kisajátították a dobogót, hiszen Gstring és Rawls mögött Dorothy Poyton-Hill lett a harmadik. A verseny nézőközönségét egyébként bármelyik jelenkori hazai labdarúgó-bajnoki meccs rendezői megirigyelnék, hiszen 15 ezer ember nézte a műugródöntőt.

Vasárnapi retrórovatunkban egy-egy, sportága szabályai szerint utánpótláskorú sportoló felnőttek között elért, kiugró teljesítményét idézzük fel. Ez az egyetlen rendezőelv, külföldi és hazai sportoló egyaránt szerepel a sorozatban.

Gestring számos amerikai bajnoki címet szerzett, de az ötkarikás éremgyűjteményét nem bővíthette, mert a II. világháború miatt sem 1940-ben, sem 1944-ben nem rendeztek olimpiát (az amerikai olimpiai szövetség egyébként második aranyérmet adományozott neki 1940-ben). Nem jött össze az a bravúr, mint a nagyszerű magyar tőrvívónak, Elek Ilonának, aki a világégés után, az 1948-as olimpián megvédte 1936-os bajnoki címét (pedig Elek 15 évvel volt idősebb Gestringnél).

marjorie_gestring03Az amerikai műugró az 1948-as játékok előtti válogatón a negyedik lett, így lemaradt a játékokról, s nem sokkal később vissza is vonult. Idővel beiktatták a Nemzetközi Úszó Hírességek Csarnokába.

Gstring rekordját a dél-koreai Kim Jun-mi adta át a múltnak, amikor nála valamivel fiatalabban nyert aranyat 1994-ben a 3000-es váltóval. Igaz, a legfiatalabb aranyérmes még mindig az amerikai műugró, aki 1992-ben, 69 évesen, balesetben veszítette életét.

Sorozatunk korábbi része:
Tara Lipinski

Angolul értő olvasóinknak rövid videó arról, mit csinál a legtöbb gyerek 13 évesen, és mit tett Marjorie Gestring.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS