A legjobb négy

Németország, Honduras, Nigéria és Brazília jutott az U23-as labdarúgótorna elődöntőjébe. A hondurasiak továbbjutása nevezhető némiképp meglepetésnek, bár a csoportmérkőzéseket látva kevésbé kaptuk fel rá a fejünket.

Majer Dániel Megvan a négy továbbjutó a riói labdarúgótorna negyeddöntőjében. A hazai szurkolók nagy örömére a brazil együttes hozta az utolsó csoportmérkőzésre megtalált jó formáját, és a sérüléséből hamar felgyógyuló Neymar óriási szabadrúgásgóljának is köszönhetően legyűrte a kolumbiaiakat. A házigazda mellett a német, a hondurasi és a nigériai válogatott jutott még tovább.

A hondurasi hősök Forrás: fifa.com

A hondurasi hősök  •  Forrás: fifa.com

A portugál–német találkozó nyitotta a mostantól már külön időpontban rendezett mérkőzések sorát. A németeknek volt miért visszavágniuk, a tavalyi U21-es Európa-bajnokságon 5-0-ra kaptak ki a portugáloktól. A nézők örömére már az első perctől nyilvánvalóvá vált, hogy mindkét csapat a támadófutballt erőlteti, gólgazdag összecsapásra volt tehát kilátás. A portugálok kishíján már az első percben vezetést szereztek, azután viszont a németek gyártották futószalagon a helyzeteket. Ez meg is hozta az eredményét, a  Premier League rajtján az Arsenalból hiányzó Serge Gnabry a szünet előtt megszerezte a vezetést a német csapatnak.

A második félidőben a portugál válasz elmaradt, a német gólok viszont nem, a dortmundi Matthias Ginter fejjel, Davie Selke jobbal, a csereként beálló Philipp Max pedig ballal is betalált, a vége 4-0 lett.

Az utolsó csoportmérkőzését egyaránt elveszítő nigériaiak és dánok csaptak össze a második negyeddöntőben. Az afrikai együttes kezdett jobban, később a dánok veszélyeztettek, a keresztlécet is eltalálták. Az első negyed óra végén azonban a nigériaiak szereztek vezetést csapatuk egyik túlkoros játékosa, a felnőttválogatottban és a Chelseaben játszó John Obi Mikel révén. A 28 esztendős középpályás a második félidőben aztán gólpasszal is jeleskedett, a találatot Aminu Umar szerezte, a nigériai együttes pedig simán, 2-0-ra nyert. Következő mérkőzését szerdán játssza a németek ellen, a két csapat történetének első olimpiai összecsapásán.

És ha már itt tartunk, a hondurasi válogatott is történelmet írt elődöntőbe jutásával, soha ilyen előkelő helyen nem végzett még az olimpiai labdarúgótornán. Ehhez nagy szüksége volt kapusára, akit a dél-koreai csatárok az egész találkozón át meglehetősen nagy rendszerességgel teszteltek, de az eszén csak nem tudtak túljárni. Gyakorlatilag ennek itták meg a levét a második félidőben, amikor a hondurasi kapu előtt elvégzett szabadrúgásból lekontrázta őket az ellenfél. Quioto a koreai térfél közepéről meglódulva kapta szélen a labdát, majd visszatette azt a középen a védőjétől elszakadó Elisnek, aki belőtte a győzelmet jelentő gólt. Honduras tehát túljutott a londoni játékok bronzérmesén, az elődöntőben azonban jóval nagyobb falat vár rá a Maracana stadionban.

Mégpedig azért, mert a házigazda brazil együttessel kell szembenéznie, amelynek majdnem katasztrófával kezdődött a mérkőzés, köszönhetően Weverton kapus könnyelműségének. Szerencséjére a kolumbiai csatárról levágódó kirúgás azonban elkerülte a kaput. Neymar ezután hamar megnyugtatta a lelátókon helyet foglaló 40 ezer brazilt, szabadrúgásból megszerezte a vezetést. A találkozót lezáró második gólra egészen a végéig kellett várni, azt Luan szerezte húsz méterről, biztosítva a győzelmet a házigazdának a meglehetősen feszült hangulatú mérkőzésen. De a braziloknak jó lesz vigyázniuk, nehogy Honduras őket is megtréfálja az ország első olimpiai futballaranyáért folyó küzdelemben.

Az olimpiai férfi labdarúgótorna szerdán folytatódik a két elődöntővel.

OLIMPIAI FÉRFI LABDARÚGÓTORNA
Negyeddöntő
Brazília–Kolumbia 2-0 (1-0)
Portugália–Németország 0-4 (0-1)
Nigéria–Dánia 2-0 (1-0)
Koreai Köztársaság–Honduras 0-1 (0-0)
Az elődöntő párosítása
Németország–Nigéria
Brazília–Honduras

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS