A legnagyobb és legdurvább meglovagolt hullámok díja

surf.jpg

Fotóriporterek hada veszi körül a limuzinokból a vörös szőnyegre lépő sztárokat – ilyen felhajtást csak az igazán nagy díjak, példának okáért Oscar körül rendeznek. A maga műfajában a Billabong XXL Awards a világ legrangosabb elismerése, úgyhogy a szervezők itt is megadták a módját az ünneplésnek.

Az április 11-én rendezett díjátadón volt vörös szőnyeg, vakuvillogás és minden egyéb arcoskodás, ami illik egy olyan rendezvényen, ahol 150 ezer dollárt osztanak ki.

Az ausztrál ruhamárka, a Billabong 2001- ben hozta létre ezt a díjat.
A név nem nagyon szorul értelmezésre, XXL – azaz a lehető legnagyobb hullám.

A versenyre fotó- vagy videódokumentációval lehet nevezni. A szörfösök a világon bárhol próbálkozhatnak, a lényeg az, hogy valaki lefényképezze vagy videóra vegye a teljesítményt.
Kezdetben a Billabong XXL belügy volt a Csendes-óceán térségében (USA-Hawaii-Ausztrália), újabban viszont a világ minden tájáról érkeznek nevezések.

A versenyen öt kategóriában lehet indulni. A legrangosabb a RIDE OF THE YEAR, ami nagyjából annyit jelent, hogy az év csúszása.

Ahhoz, hogy valaki elnyerje a díjjal járó ötvenezer dollárt, egy hatalmas hullámot kell meglovagolnia gyönyörű stílusban.
Az XXL BIGGEST WAVE kategóriában a meglovagolt hullám méretét díjazzák. A győztes 15.000 dollárt és egy Honda Aquatrax jet-ski-t kap, plusz 4.000 dollár jut annak, aki a kamerát vagy fényképezőgépet kezelte.

A MONSTER TUBE címen az év csőhullámát díjazzák, amibe becsúszott a szörfösnek. A győztes 5.000 dollárt vihet haza, a fotós 2.000 zöldhasút kap.

A MONSTER PADDLE kategóriában az év legnagyobb "ráevezett" hullámát díjazzák. A bírák a hullám méretét nézik, jet-ski vontatás nem megengedett. A szörfös 15, a fotós 4 ezer dolcsival lesz gazdagabb.

A vörösszőnyeges, csillivilli díjátradón Shane Dorian kapta meg a Ride of the Year díjat. A Hawaii-ról származó rider Tahitin lovagolt meg egy botrányosan nagy hullámot, elképesztően szép stílusban.
Ha az akcióról készült videót megnézzük, a következőt látjuk:

Dorian hezitál, hogy elengedje az őt vontató jet-ski kötelét, vagy sem. Amikor úgy dönt, hogy mégis rámegy a hullámra, túl magasan van a hatalmas víztömeg, már túl meredeken törik, így Dorian egy 2 méter magasságot szinte a levegőben küzd le, bár a szkegjei még a vízben vannak, a deszkán nincs terhelés.

Szerencsére sikerül megfognia a landolást, de a levegőben töltött idő miatt, nem a hullám – sebességet biztosító – lejtős részén tudja irányba állítani a deszkáját, hanem csak a vízszintes részen.
A nagy sebességnek köszönhetően épphogy csak sikerül a deszkáját belső (hullám oldali) élére állítani. Ha ez nem sikerül, biztos, hogy beforgatja a hullám.
Ennek egy ekkora méretű hullámnál végzetes következményei is lehettek volna. Végre egyenesbe kerül, és megcélozza a kiutat, ekkor azonban azzal kell szembenéznie, hogy a biztonságosnál legalább 5 méterrel beljebb van a csőben.
Hogy egy kis sebességet szerezzen, előre kell terhelni, ami ismét kibillenti egyensúlyából, amit a hátsó keze letételével tud ellensúlyozni.
Végül a hatalmas cső által kiköpött víztömeg letaszítja a deszkájáról, de ez szerencsére már a hullám kevesebb vizet mozgató részén történik, így az esésnek inkább látványos, mint súlyos következményei lettek.

A legnagyobb hullámért a dél-afrikai Grant Baker vehetett át 15 ezer dolcsit. A fess fiatalember Kaliforniában ütötte el az idejét, amikor a Cortes Bank-en szembejövett vele élete egyik legnagyobb hulláma.
A legszebb vonalvezetésért, illetve a legnagyobb evezésért a kaliforniai Greg Long vehetett át néhány ezer zöldhasút. Greg a Mexikóban hullámlovagolt, ott sikerült egyszerre két díjra való óriáshullámot meglovagolnia.
Az idei év legjobb női riderének a brail Maya Gabeirát választották.

A Billabong XXl Wave szépsége a hatalmas hullámok mellett talán az, hogy ilyenkor úgy láthatjuk a világ legjobb hullámlovasait, ahogy ritkán: kultúráltan felöltözve.
Ha nem is öltönyben korzóznak a vörös szőnyegen, de legalább egy inget felvesznek…

08 Billabong XXL Awards:

Billabong XXL Ride of the Year: Shane Dorian -Teahupoo
Billabong XXL Biggest Wave Award: Mike Parsons – Cortes Bank
Monster Tube Award: Manoa Drollet – Teahupoo
Monster Paddle Award: Greg Long – Todos Santos
Surfline Best Overall Performance: Greg Long
Billabong Girl‘s Best Overall Performance: Maya Gabeira

http://www.billabongxxl.com

Forrás: www.extrem.hu