Evezős évadnyitó idén is a Margitszigetnél

zsitnik_bela.jpg

Az evezősök hivatalos évadnyitóját ebben az évben is a margitszigeti Danubius Nemzeti Hajós Egylet, a budapesti és az országos evezős szövetség rendezte közösen. Ugyancsak vasárnap bonyolították le a XVIII. gróf Széchenyi István Emlékversenyt is.

Dávid Imre, a Magyar Evezős Szövetség elnökének rövid köszöntőjét követően Denk András, a budapesti szövetség elnöke is üdvözölte a megjelenteket, akik egy újabb hajó keresztelőjének is tanúi lehettek. A Szerencsejáték Zrt. egy fixüléses, tízevezős hajót adományozott a Down Alapítvány részére, amit a Down-kóros gyermekek – szakszerű kísérettel – azonnal birtokba is vettek és kipróbáltak. A hajót egyébként – az adományozóra is utalva – a „Szerencse” névre kereszteltek.

A versenyek során a tízevezős hajók továbbra is főszereplők voltak: egyetemek és céges csapatok mérhették össze erejüket ebben a hajóosztályban.. Az előbbieknél Pannon Egyetem Georgikon Kara, BME, Pannon Egyetem Veszprémi Kara sorrend alakult ki. A cégek közötti versenyben a Gazdasági Versenyhivatal, a Microsec Kft és a Magyar Katolikus Rádió hajója követte egymást a célban.

A felnőtteknél a hölgyek négypárevezősei között a Külker Evezős Klub, a férfiak nyolcas versenyszámában pedig a Danubius Nemzeti Hajós Egylet győzött.

A hagyományőrzés jegyében ismét sor került a Margitsziget keleti oldalán feltárt Nemzeti Hajós Egylet ill. a Neptun kő megkoszorúzására, melyeket annak idején az I. Világháborúban elesett evezősök emlékére állítottak.

A sportág nagyjai közül sokan megjelentek az évadnyitón. Így többek között ott volt az 1948-as, londoni olimpia bronzérmes kormányos kétevezősének tagja, Zsitnik Béla (képünkön), valamint az 1968-as, mexikóvárosi olimpián ezüstérmet szerzett magyar kormányos nélküli négyezevősből Sarlós György is.
 
www.sportforum.hu

Fotó: JochaPress