A recept változatlan: Veszprémben újabb bevásárlásokra van szükség

Vége az álmodozásnak: a Kielcétől elszenvedett 31-27-es vereség következtében a Veszprém csapata nélkül bonyolítják le a férfi kézilabdázók legjobb négy együttesének vetélkedését Kölnben, a szokásos 20 ezer néző előtt. Ez bizony elég nagy bukfenc az Európa legjobbja büszke címét immár évtizedek óta hiába üldöző, menet közben sok-sok milliárdot eltékozló veszprémi klub számára.

A tévé riportere persze röviddel a hármas sípszót követően gyorsan megadta a követendő utat: további erősítésekkel, majd jövőre… Szisztematikus csapatépítésről pedig szó sem esik, pedig nyilvánvalóan végre arra kellene venniük az irányt a Balaton- felvidéken.

Ám a jelszó változatlan: a következetes szakmai munka helyett „beszéljenek” az eurokötegek. Fazekas Gergőt például mindenki óriási tehetségnek tartotta, erre a Veszprém gyorsan rátette a kezét, hogy azután kiközvetítse bármunkásnak Lengyelországba. Az ugyancsak tehetséges Zoran Ilicet sem próbálták sokat győzködni, hogy maradjon; ő Németország felé veszi az irányt.

A pontos névsor még nem ismert, de bizonyosan még néhányan szedhetik majd a sátorfájukat. Közülük egyvalaki távozásának nyilvánosan is örülök. Ő pedig az a Sipos Adrián, akit a Veszprém elkötelezett drukkere, a korábbi világválogatott Iváncsik Mihály már korábban visszaküldött volna Tatabányára. Sipos „söprögetőként” folyamatosan fejlődik: most már rendszeresen kettőket is üt. Ballal és jobbal is versenyképes pofonjait követően a legártatlanabb arccal fogadja a bírók ítéletét. Feltehetően a Melsungen csapatánál is hasonló feladatokat bíznak majd rá – kérdés, hogy a Bundesligában miként lesznek vevők a „szolgálataira”.

Ha már a Bundesliga szóbakerült, említést érdemel a bajnoki cím védője, a Magdeburg gárdája, amely sérülések sorozata által gyengített játékoskeretével is képes volt kétszer 60 perces, hatalmas csatát megvívni és végül kiharcolni a legjobb négy közé jutást a sokat fejlődött lengyel Wisla Orlen Plock gárdája ellen. A Magdeburg talán legnagyobb sztárja, az izlandi Kristjansson távollétében a holland Smits még előbbre lépett és abszolút főszerepet vállalt. Aki egy ilyen, hatalmas téttel bíró erőpróbán 14 gól szerzésére képes, az egyértelműen világklasszis erényekkel rendelkező valaki.

A Magdeburg eredményességét ugyan mások is komoly teljesítményekkel támogatták (Damgaard például nyolc gólt szerzett) de ez a gárda elsősorban csapatként alkotott óriásit. Ebben van a német élcsapat legfőbb ereje, a csapategységben. Kérdés, hogyan sikerül a sérülteket meggyógyítani a Final Four elődöntőjéig, mert a legjobbakkal szemben feltehetően még többre lesz szükség.

Itt elsősorban a Paris SG-re gondolok, amely „nagypénzű” klub sok év óta ugyancsak a végső sikerre áhítozik. Az idei szezonra bombaerős PSG-ben különösen sokat tett a sikerekért a villámgyors játékmester, az ugyancsak holland Steins, továbbá a két extra beálló, a kétméteres lengyel Syprzak és a 215 centi magasra nőtt fehérorosz Kristopans.

Ahogy a PSG átlépett a Bundesliga egyik legjobbján, a THW Kiel együttesén, az mindenképpen tekintélyt parancsoló tett volt.

A negyedik kölni részvevő, a Barcelona immár legendás együttese a viszonylag legkönnyebb akadályt vette simán. Ellenfelük a legjobb nyolc között a némi meglepetésre odáig jutott dán GOG Gudme volt.

Hogy mi lesz a végeredmény. Azzal most még korai foglalkozni, hiszen például a német Bundesligában még négy, kőkemény forduló van hátra, ahol akár újabb, sajnálatos sérülések is bekövetkezhetnek. A Magdeburgra például már most vasárnap újabb, igen nehéz 60 perc vár. A GEDEC Arénában a dobogós helyezéssel még kacérkodó Flensburg gárdája igyekszik majd megnehezíteni a hazaiak dolgát.

(jochapress / Jocha Károly)

Post Views: 1