A ritmikus gimnasztikázók a hazai Eb után is a köztudatban tartanák a szakágat


Május 19-én kezdődik Budapesten a Papp László Sportarénában a ritmikus gimnasztikázók Európa-bajnoksága. Az esemény célja, hogy a hazai rendezésű kontinensviadal után is a köztudatban maradjon a szakág Magyarországon – közölte Körmendy-Ékes Judit szakági elnök kedden a budapesti sajtótájékoztatón.

Dr. Magyar Zoltán, a Magyar Torna Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón bejelentette: Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége lesz az Európa-bajnokság fővédnöke. „Nagy megtiszteltetés, hogy az államfő felesége elvállalta a kontinensbajnokság fővédnöki tisztét. Régóta készülünk arra, hogy Magyarország ismét vendégül lássa a kontinens legjobbjait ebben a sportágban, bízom benne, hogy remek világversenyt láthat a közönség” – mondta Magyar Zoltán.


Dr. Körmendy-Ékes Judit, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség elnöke szerint Magyarországon a sportág sokat profitálhat ebből az Európa-bajnokságból. „Egy generációváltás után vagyunk, versenyzőink fiatalok, tehetségesek. Ez az Eb nagy lehetőség lesz számukra, mint ahogy nagy lehetőség a sportágnak is. A cél az, hogy a ritmikus gimnasztika május után is a köztudatban maradjon” – mondta a sajtótájékoztatón a sportvezető.

Altorjai Sándor kiemelte, hogy Magyarország az elmúlt 20 évben többször is rendezett kiemelt világversenyt ritmikus gimnasztikában. „Egy sportág népszerűsítésében – az eredményeken túl – nagyon fontos szerepe van a hazai rendezésű világversenynek is. Magyarország az elmúlt 20 évben világbajnokságot, Európa-bajnokságot és több világkupát is rendezett. Legutóbb 1999-ben volt kontinensbajnokság nálunk” – tette hozzá a Magyar Torna Szövetség főtitkára.

Az Európai Torna Szövetség az új ciklusban több ponton is újított a versenyek lebonyolítását illetően. Egyik ilyen a verseny formátumában történt változtatás: bevezették a team-eredményt, amit a junior együttes kéziszercsapat és a felnőtt egyéni tornászok által bemutatott 8 (szerenként 2-2) gyakorlat (szerenként 2-2) pontszámainak összegéből számolnak ki. Ezzel egyidejűleg megszűnt a felnőtt egyéni csapat eredmény. „Módosult a lebonyolítás is. Az első és harmadik versenynap gyakorlatilag változatlan, de a második napon nagy változás történt: a rajtlistát itt nem sorsolják, hanem az első versenynap eredménye alapján határozzák majd meg a szőnyegre lépés sorrendjét. Azt gondolom, a közönség számára ezzel érdekesebbé teszik a team-versenyt” – mondta Kovács Andrea versenyigazgató.

Deutsch-Lazsányi Erika, a Magyar Ritmikus Gimnasztika Szövetség Technikai Bizottságának vezetője elmondta, hogy a felnőtt egyéni válogatott tagjai – Kis Alexandra, Pigniczki Fanni és Váray Míra -, valamint a junior együttes kéziszer válogatott – Juhász Anna, Borda Korinna, Földi Cintia, Ákoshegyi Eszter, Várkonyi Dea, Juhász Emma és Györe Dorottya – az alapozó, majd formába hozó felkészülési időszakot követően szinte napra pontosan két hónappal az Európa-bajnokság előtt a kijevi Grand Prix-n kezdi meg a 2017. évi versenyszezont. Az ezt követő hetekben versenyzőink világkupákon és nemzetközi versenyeken próbálhatják ki új koreográfiáikat, és tökéletesíthetik felkészülésüket az első félév kiemelt versenye, a hazai rendezésű Európa-bajnokság előtt.

A május 19. és 21. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő Európa-bajnokságon 37 ország – a felnőttek között 35, a junioroknál 28 – ritmikus gimnasztikázói vesznek részt.

A kontinensviadal hivatalos promóciós videója:

(MOB-MTI, fotók: Szalmás Péter)
 

Forrás: www.mob.hu – RSS