A Serie A-ban is jön a félautomata VAR

Folyamatban van a tesztelés és januártól Olaszországban is élesben fog működni a világbajnokságon bevezetett félautomata VAR-rendszer a leshelyzetekre vonatkozóan.

A félautomata VAR-rendszer automata labdakövetővel működik és háromdimenziós képet ad a játékosok pályán való pozíciójáról, így pillanatok alatt dönteni lehet a lesgyanús helyzeteknél. A héten elrajtolt világbajnokságon már élesben működik a rendszer és a 3D-s felvételt a stadion közönségének illetve a TV-nézőknek is megmutatják az esetet követően.

A La Gazzetta dello Sport beszámolója szerint az olasz játékvezetők már tesztelik a technológiát a bírók edzőközpontjában és az elképzelés szerint januárban bevezethetik minden meccsen a Serie A-ban.

A félautomata les rendszer alkalmazását az Olasz Labdarúgó Szövetségnek és a bajnokságot szervező Lega Serie A-nak is jóvá kell hagyni, azonban a játékvezetők benyomásai pozitívak. Ez a technológia arra szolgál, hogy megkönnyítse a játékvezetők és a VAR-szobában helyet foglaló bírók munkáját, mivel a vitás leshelyzeteknél gyorsabban meg lehet hozni a döntéseket.

A FIFA tájékoztatása szerint az új technológia 12 különböző dedikált kamerát használ a labda és a játékosok nyomonkövetésére, emellett a játékszerben egy chip van, amelynek segítségével századmásodpercre pontosan meg lehet határozni a labda elrúgásának pillanatát.

Tags:  , ,