Ajándék világbajnokság

Péntek délben tudta meg a 19 éves Kozák Luca, hogy szombaton tízkor repülőre ül, és elrepül a portlandi fedett pályás felnőtt atlétikai világbajnokságra. A nemzetközi szervezet ugyanis az idei eredmények alapján megadta neki a részvétel jogát.

reb Milyen jó, hogy legalább néhány fedett pályás versenyen elindult Kozák Luca! A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola gátasa hagyományosan nem helyez hangsúlyt ezekre a viadalokra, hiszen a városban nincsen fedett atlétikai pálya, így nem tud érdemben felkészülni rájuk.

kozak_luca_zador_peter

Kozák Luca  •  Fotó: Zádor Péter/MASZ

Már két hete másféle munkát végez, az edzőjével, Suba Lászlóval együtt azonban alaposan újra kell tervezni a programját, a nemzetközi szövetség ugyanis indulási jogot adott neki a portlandi fedett pályás felnőtt vb-re. A szintidő 8,17 volt 60 m gáton, a tavalyi junior Eb-ezüstérmes pedig az országos bajnokságon 8,23-mal korosztályos csúcsot futott (Siska Xénia 1979-es rekordját adta át a múltnak). A vb-nevezések lezárta után az IAAF az idei világranglista eredményeit figyelembe véve hívott meg néhány atlétát, köztük a debrecenit is.

„Eleve is vidám természetű vagyok, de most tényleg nagyon örülök – veszi fel a telefont Kozák, akit edzésre menet csíptünk el. – Egyáltalán nem gondoltunk arra, hogy indulhatok Portland-ben. A hazai szövetség és az edzőm is rám bízta a döntést. Kicsit bizonytalan voltam, hiszen nem tudom, mire lehetek képes úgy, hogy nem készültem a vébére. Aztán viszont arra gondoltam, tizenkilenc évesen óriási lehetőség, hogy olyanokkal versenyezhetek, akiket korábban csak a televízióban láttam. Ráadásul veszítenivalóm sincs, így miért ne vágnék bele?”

Mint mondja, az öröm és a nagy kapkodás közepette még nem is volt ideje teljesen átgondolni, mekkora sanszot kapott az élettől. Egyelőre edzésre sietett, vízumot intézett, pakol, és szombat hajnalban indul, hogy időben a reptérre érjen.

Segíti, hogy két éve ugyancsak az Egyesült Államokban, Oregonban versenyzett a junior vb-n, ezért van tapasztalata abban, hogy kezelje néhány nap alatt a többórás időeltolódást.

Bár az edzője nem tarthat vele, a szintén gátfutó Baji Balázs a hatfős csapattal utazik, így szakavatott szempár ügyel rá a tengerentúlon.

Különben is, bármi történhet: ő már nyert.

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS