Akadt azért meglepetés is

Az országos bajnoksággal véget ért a junior ökölvívók szezonja. A Gyöngyösön rendezett versenyen a korosztály krémje képviselte magát. Farkas József szövetségi edző szerint színvonalas küzdelem zajlott, bár a fáradtság azért rányomta bélyegét néhány bokszoló teljesítményére.

Majer Dániel Összesen tizenhárom súlycsoportban hirdettek győztest a junior ökölvívó országos bajnokságon Gyöngyösön. Meglepetésgyőzelmek és papírforma sikerek egyaránt születtek, többek között az Eb-győztes Báki Alex is magyar bajnok lett.

A 80 kg-ban győztes Egervári Richárd (kékben) Fotó: boxing.hu

A 80 kg-ban győztes Egervári Richárd (kékben)  •  Fotó: boxing.hu

„Az összes súlycsoportban úgy próbáltuk alakítani a kiemeléseket, hogy lehetőleg a verseny végén találkozzanak a legjobbak és ne pihenhessenek, mindjárt az első napon ringbe kelljen lépniük” – mondta Farkas József szövetségi edző.

A terv tökéletesen bevált, 48 kg-ban, 50 kg-ban, 54 kg-ban, 57 kg-ban, 63 kg-ban, 75 kg-ban és a 80 kiló fölöttiek között is a két legelőkelőbb helyen kiemelt ökölvívó mérkőzött meg a döntőben. A nyáron Kaposváron junior Eb-t nyert Báki Alex a 48 kilósok között lépett szorítóba, és győzte le Bernáth Lászlót. „Alexen érződött a fáradtság, ami nem lepett meg, komoly versenyidőszakon van túl. Ilyen fiatalon különben sem lehet elvárni, hogy valaki egész évben topformában legyen. Nem bokszolt úgy, ahogy az Eb-n, de így is sikerült nyernie.”

Több súlycsoportban is az győzött, akit előzetesen is a legtöbben esélyesnek gondoltak. „Ötven kilogrammban Kecskeméti Martin kiemelkedett, nem véletlenül kapta meg a torna legtechnikásabb ökölvívója címet. Ötvenkét kilóban a legharcosabb, azaz Szöllősy Richárd nyert a Rostás Renátón legyőzésével meglepetésre döntőbe jutó Jakab Alex ellen. Itt Renátó rosszabb szereplése okozott némi csalódást.”

Az 54 kilósok mezőnyében a szintén Eb-t megjárt Lakatos Ottó alulmaradt Berecz Lionellel szemben. „Ottótól jó eredményt vártunk, de ő is fáradt volt, túl volt pörgetve egy kicsit.” Orbán Adriánon viszont egyáltalán nem érződött fáradtság, a verseny legkiemelkedőbbnek választott bunyósaként magabiztosan verte Barbosu Tibort 63 kg-ban. „Adrián csodálatos volt, már az Eb-n is látszott, hogy remek a hozzáállása, igazi csapatember, emellett nagyon jó fejben, kiválóan rá tud hangolódni a meccsekre.” Három kilóval feljebb meglepetésre a másik Orbán, Béla győzött.

A szövetségi kapitány a 70 kg-ban bajnoki címet nyerő Gábrisch Krisztiánról mint a teljes mezőny egyik legjobbjáról beszélt, aki az első kiemelt Pócza Milost búcsúztató, nagyon technikás Varga Gyulával meccselt a döntőben, sesélyt sem adott neki. „Az edzői is nagyon jól nyúlnak Krisztiánhoz, de amit csinál, azt többnyire nem lehet tanítani. Különleges a harcmodora, szinte felkínálja magát az ellenfélnek, majd minden ütésének elébe megy. Az ellenfele ütéseit is ő irányítja, és az utolsó pillanatban, meglepetésszerűen védekezik.”

A 80 kiló fölöttiek között a két legjobb, Lakatos Csaba és Felföldi László mérkőzött meg, a csatát végül utóbbi nyerte meg. De a súlycsoportban nem a döntő, hanem Felföldinek a Fehér Koppány elleni meccse volt a legemlékezetesebb. „Nyugodtan kijelenthetem, az országos bajnokság összecsapását vívták, nem véletlenül kapta meg utólag ez a meccs a legjobb mérkőzés díját. Hatalmas csata volt, felállva tapsoltak a végén a nézők. Maga a súlycsoport is nagyon erős, talán az egyik legerősebb jelenleg.”

A 60 kilósok között sajnálatos módon nem ment végig a finálé, az addig kimagaslóan teljesítő Lakatos Tícián válla a döntő elején megsérült, így Rostás Armandónak nem volt nehéz dolga. A 75 kilósok között a „rohamosan fejlődő” Kiss Dániel nyert, a kapitány által a jövő emberének titulált Kóczián Dávidot legyőzve. 80 kg-ban Egervári Richárd a súlycsoportjánál eggyel feljebb induló Kökény Norbertet verte meg.

„Az akadémiák működésének köszönhetően elmondható, hogy látványosan fejlődik a sportág. Aki nem akadémista, az meg akarja mutatni, hogy így is tud nyerni, az akadémisták pedig kutyakötelességüknek érzik, hogy győzzenek” – foglalta össze Farkas József, akinek fő feladata az országos bajnokságon az volt, hogy a 2001-ben született, jövőre is juniorban induló versenyzők közül figyelje azokat, akikre ezentúl számít a válogatottban. Emellett a kiöregedő ökölvívókat ajánlja az ifjúsági válogatottba. Meglátjuk, közülük kikkel találkozunk jövőre.

ÖKÖLVÍVÓ JUNIOR ORSZÁGOS BAJNOKSÁG, GYÖNGYÖS
Döntők
46 kg: Jónás Szebasztián (PLA)–Dzsugán Dominik (PLA) 0:5
48 kg: Bernáth László (DVS)–Báki Alex (MTK) 0:5
50 kg: Bernáth Attila (DVS)–Kecskeméti Martin (MAA-TTS) 0:5
52 kg: Szöllősy Richárd (ESI)–Jakab Alex (GAA-KSC) 4:1
54 kg: Berecz Lionel (ESI)–Lakatos Ottó (MTK) 3:2
57 kg: Orsós Róbert (RSK)–Mátés Patrik (BAA-KBK) 0:5
60 kg: Lakatos Tícián (MTK)–Rostás Armandó (FTC) 1:4
63 kg: Barbosu Tibor (MTK)–Orbán Adrián (GAA-KSC) 1:4
66 kg: Nagy Lajos (ABC)–Orbán Béla (GAA-KSC) 0:5
70 kg: Gábrisch Krisztián (VEC)–Varga Gyula (KSI) 5:0
75 kg: Kiss Dániel (KSI)–Kóczián Dávid (MAA-UTE) 4:1
80 kg: Egervári Richárd (GAA-GYG)–Kökény Norbert (VSC) 5:0
80+ kg: Lakatos Csaba (DVS)–Felföldi László (UTE) 0:5

Forrás: www.utanpotlassport.hu – RSS