Akylov is a tizenhat közé jutott

A taskenti felnőtt férfi világbajnokságon a hetedik versenynapon végre Akylov Pylyp is bemutatkozhatott, és nemcsak mindent megtett a sikerért, de le is győzte grúz olimpikon riválisát, így a legjobb tizenhat közé jutott. Veres Roland két győztes mérkőzést követően az első helyen kiemelt kazah Szerik Temirzsanovtól kapott ki a mai napon.

Veresnek a kazahok sztárja, Szerik Temirzsanov jutott ellenfélül, riválisa ezüstérmes volt a belgrádi világbajnokságon, a tavalyi Ázsia-bajnokságon, és a tokiói olimpiát Gálos Roland legyőzésével kezdte.

Roli nagyon várta az összecsapást a kazahhal, és igyekezett okosan bokszolni, ahogy az első két mérkőzésén is tette az üzbég fővárosban. Távolról ezen a mérkőzésen is jól dolgozott, de nem elegendőt, így egyhangú pontozással a kazah klasszis nyerte meg az összecsapást, így Roli a tizenhat között búcsúzott, de teljesítménye biztató az Európa Játékok előtt.

Akylov Pylyp a harminckettő között kezdhetett ezen a világbajnokságon, és egészen a hetedik napig kellett várnia a 75 kilósok közötti bemutatkozásra. Akylov a tokiói olimpikon grúz Giorgi Harabadze ellen lépett ringbe, és az első pillanattól kezdve magához ragadta a kezdeményezést. A magyar válogatottban most bemutatkozó ökölvívó szorgosan gyűjtögette az előnyét, így a legjobb tizenhat közé jutott, ahol az első helyen kiemelt olasz Salvatore Cavallaro, a 2021-es Vb-bronzérmese vár rá.

„Roli az első menetben nagyon jól bokszolt, ezt a három percet a bírók 3:2-re az ellenfélnek adták. A második menetben túl merev lett, az ellenfél erős volt természetesen, de mindent megpróbált. Roli nagyon céltudatos sportoló, a fizikai képességein kell még fejlesztenünk, és még hiányzik a megfelelő tapasztalat egy ilyen mérkőzés megnyeréséhez. Pylyp az alacsony, és folyamatosan támadó grúz ellen a megfelelő taktikát alkalmazta, ez hozta meg a sikert, valamint a magabiztosság. Neki is javítania kell még pár dolgon, de ma 60%-ban megoldotta a feladatát” – nyilatkozta a magyar csapat üzbég edzője, Hamid Tangribergenov.

„Végre Akylov is szorítóba lépett, magabiztos győzelmet aratott, miután kihasználta magassági fölényét. Volt, hogy jól előzte meg a grúzt, volt, hogy jól forgott le róla, nem lehetett kétséges a győzelme. Sajnos Veres Roli pontozással kapott ki a nap egyik mérkőzésén” – nyilatkozta Régi Dániel a mérkőzéseket követően.

A magyar csapat hetedik napi eredményei:

57 kg, a 8 közé jutásért: Veres Roland – Szerik Temirzsanov (kazah) 0:5

75 kg, a 16 közé jutásért: Akilov Pylyp – Giorgi Harabadze (grúz) 5:0

A magyar csapat nyolcadik napi párosítása:

54 kg, a 16 közé jutásért: Szaka István – Mahmud Szabirhan (kazah)

Hajrá, magyar ökölvívás!